Буџет за породиље остаје исти, најављен протест

trudnice-f--d-jevrem

Народна посланица Татјана Мацура подсећа да за 2019. нису планирана ни минимална додатна средства која су представници министарстава најављивали, а Иницијатива „Маме су закон” помиње протесте

Ако Скупштина Србије не изгласа амандман за промену Закона о буџету, којим се предлаже прерасподела средстава како би будуће маме примале накнаду за породиљско одсуство у висини републичког минималца, чланице Иницијативе „Маме су закон” организоваће протесте широм Србије. Народна посланица Татјана Мацура не крије разочараност што у предложеном буџету за 2019. годину нису планирана додатна и неопходна издвајања за породиље – чак ни она минимална која су представници ресорних министарстава најављивали. Како каже, једино што је више погодило од чињенице да креатори буџета нису имали слуха за потребе породиља јесте чињеница да већина републичких посланика није чак ни гласала када је у среду Иницијатива „Маме су закон” предложила да се на дневни ред седнице уврсти и њихов предлог измене Закона о финансијској подршци.

– Чак 136 народних посланика није гласало ни „за”, ни „против”, а нису остали ни „уздржани”. Они једноставно нису учинили ништа, а то је веома необична ситуација у нашем парламенту – да седите у пленуму и не искажете мишљење о неком законском предлогу. Малу наду пружа чињеница да је неколико посланика владајуће већине гласало да се о нашем предлогу расправља. То показује да појединци који подржавају рад Владе Републике Србије нису имуни на једну велику неправду која је учињена према мамама и будућим мамама – каже Татјана Мацура.

Она подсећа да Иницијатива „Маме су закон” тражи измену оних тачака закона које угрожавају породиље које су радиле мање од 18 месеци у континуитету, мајке предузетнице, мајке које имају децу са инвалидитетом, децу која су рођена као треће и четврто дете у породици пре 1. јула а имају мање од десет година и мајке које зарађују више од три републичке просечне плате. Њихов предлог измене закона садржи јасне тачке, међу којима је и та да ниједна породиља не сме да прима надокнаду мању од минималца у Србији.

– Ми тражимо да породиље добију фиксни део накнаде која је у висини минималца, без обзира на то да ли су (не)запослене и колика им је дужина радног стажа. Треба имати на уму да велики број мајки у Србији или нема запослење, или ради на црно или нема „везани” радни стаж код истог послодавца, а законодавац поставља услов да имају 18 спојених месеци радног стажа да би оствариле право на пуну надокнаду плате – истиче ова народна посланица.

Илустративни доказ ове тезе јесте и истраживање „Култура рађања и партнерски живот у Србији”, које је спровео Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду уз подршку Центра за маме, чији резултати говоре да свега половина мајки у Србији има стално запослење – петина њих је незапослена, а трећина ради на црно или је повремено ангажована на привременим пословима. Више од 60 одсто запослених мајки у Србији има примања нижа од републичког просека. Свака седма мајка месечно има на располагању мање од 150 евра, а скоро половина њих зарађује између 150 и 300 евра у динарској противвредности – најмлађе мајке имају најниже плате.

– Осим породиља које имају мање од 18 месеци радног стажа, новим законом погођене су и маме предузетнице, јер су стављене у позицију да бирају да ли ће током породиљског одсуства ставити фирму у статус мировања или ће запослити пословођу да је води. Пред ову дилему стављене су и докторке и зубарке које имају приватне ординације – ако желе да иду на породиљско одсуство оне практично морају да затворе ординацију и да је поново отворе након повратка са породиљског одсуства, јер је у њиховом случају готово немогуће запослити пословођу да води фирму. И мајке које имају децу са инвалидитетом морају да изаберу да ли ће добијати надокнаду за породиљско или ће добијати увећану накнаду за туђу негу и помоћ, иако ове две надокнаде не искључују једна другу – каже наша саговорница.

Иако се предлог Иницијативе „Маме су закон” нашао међу још око 250 предлога за допуну дневног реда који су одбијени, маме не одустају од свог циља – да се измени Закон о финансијској подршци породицама са децом. Следећи корак су амандмани на Закон о буџету, којима се захтева да се изврши прерасподела средства, односно преусмеравање новца у социјална давања.

– Ми тражимо да се из министарстава за која су предвиђена највећа повећања у буџету, а то су Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова, један део преусмери на социјална давања. Тврдње ресорних министара да у буџету нема новца за породиље једноставно нису тачне. Ако би све породиље добијале минималац, а то је око 66.000 њих, онда говоримо о томе да би држава требало да издвоји 20 милијарди динара годишње за накнаде. С обзиром на то да ми не причамо о свим породиљама, ова цифра је још мања – закључује наша саговорница. Уколико Влада Србије не одговори позитивно ни на један од захтева Иницијативе „Маме су закон”, труднице и породиље планирају протест на улицама Србије 10. децембра, на Међународни дан људских права.

Извор:
ПОЛИТИКА