Припадници украјинске службе безбедности упали у најстарији манастир у Кијеву, који је део Руске православне цркве; Претреса се кућа митрополита Павла због „подстицања мржње“

Кијев — Припадници украјинске службе безбедности упали у најстарији манастир у Кијеву, који је део Руске православне цркве.

Како су пренеле агенције, припадници СБУ претресају кућу митрополита Светоуспенског храма Кијевско-печерске лавре, највећег и најстаријег манастира у Кијеву. Представник СБУ Игор Гусков је рекао новинарима да се претреса кућа митрополита Павла, који је осумњичен за „подстицање мржње“.

Агенција Тас преноси да се митрополит Павле не налази у кући. Претходно је митрополит изјавио да власт на њега и остале свештенике врши притисак, између осталог и извођењем претреса.

Тиме је још више продубљена криза између Украјине и Русије, које се споре најпре око Крима који је русија анектирала, па потом и око свега осталог.

Украјинска црква настоји да се одвоји од Руске православне цркве, чији је део била вековима. Украјина тренутно има три православне заједнице: Украјинску православну цркву Московске патријаршије, која је остала подређена Русији, и два одвојена ентитета – Украјинску православну цркву Кијевске патријаршије коју предводи Филарет и Украјинску аутокефалну православну цркву под вођством митрополита Макарија.

Украјински председник Петро Порошенко и патријарх цариградски Вартоломеј су почетком месеца потписали споразум о сарадњи којим се отвара пут успостављању Украјинске православне цркве и њене независности од Руске православне цркве.

Најновија тачка спорења је звецкање ратним оружјем у мореузу Керч, увођење ратног стања у делу Украјине и додатно наоружавање Русије око Крима.

 

 

Извор: НСПМ