Бурна реакција јавности због генетски модификованих близнакиња

Geni-f1

Светом је, као бомба, одјекнула вест да је, први пут у историји, кинески научник Хе Ђанкуеј, успео да створи генетски модификоване бебе, отпорне на вирус ХИВ-а којим је заражен њихов отац. Осуђујућа реакција јавности била је жестока.

Почетком новембра родиле су се прве генетски модификоване бебе. Реч је о близнакињама, названим Лула и Нана, којима су уклоњени кључни гени из пара у геному, захваљујући чему су отпорне на вирус ХИВ-а.

Девојчице којима је отац инфициран, а мајка није, рођене су здраве и, за сада нема показатеља да су им технологијом оштећени неки други гени. Доктор Хе саопштио је да је веома поносан на своје достигнуће.

„ХИВ остаје у првих десет узрока смрти у неколико земаља, посебно у земљама у развоју. За неинфицирану децу, са ХИВ позитивним мајкама, каквих је изузетно много на подручју Јужне Африке, ризик од инфицирања вирусом ХИВ-а у првих неколико месеци живота је много, много пута већи него код других беба. Све је често погоршано дискриминацијом“, објашњава генетичар Хе Ђанкуеј.

Експеримент је изазвао бурну реакцију и у Кини и у свету.

„Забрањено је имплантирање генетски модификованих ембриона у људске или животињске репродуктивне органе. Др Хе кршио је релевантне прописе. Модификација људског генома геномским уређивањем за превенцију или побољшање, промениће генски састав људске врсте, хомо сапиенса“, истакао је биоетичар Кинеске академије друштвених наука Ки Резонг.

Због покретања забрињавајућих научних, правних и етичких питања, доктор Хе саопштио је да за сада зауставља даље експерименте, додајући да је још једна волонтерка, учесница истраживања, трудна.

Како је рекао, надгледаће два новорођенчета наредних 18 година, у нади да ће се до тада подржати наставак истраживања.

Извор:
РТС