Саопштење братије Свето-Успенске Почајевске Лавре

Почајев

Драга браћо и сестре!
С тугом у срцу обраћамо Вам се са молбом да појачате молитвено бдење ради мира и јединства верника под окриљем канонске Цркве.

Принуђени смо да констатујемо да се украјинска власт данас служи комунистичким методима борбе са Православном Црквом.

Тако, пре око 100 година бољшевички лидери, пре свега Тоцки Л. Д. и њему блиски, поставили су пред себе задатак да оснују православну црквену организацију под контролом совјетске власти. Тако је настао Обновљенчески покрет или «Жива Црква» (расколнички покрет). Једна од главних идеја ове организације је било укидање монаштва.

После оснивања Обновљенческе организације бољшевици су почели активну борбу с Православном Црквом, која је остала ван закона. Под паролама «саучесништва у контрареволуцији» одузимани су храмови и црквене драгоцености, примењиване су окрутне репресивне мере према свештенству. Треба истаћи да је раскољнике-обновљенце подржавала Цариградска (Васељенска) Патријаршија.

Ова «Жива Црква» није постојала ни 30 година, а канонска Црква непоколебљиво постоји и дан-данас.

Нажалост, нови партијски лидери се не сећају часова историје

Реторика власти се није променила за ових 100 година: обитељ Лавре остаје за њих «саучесник контрареволуције». Користећи контролисане медије, актуелна власт намеће ово мишљење сваког дана све више и више нашем украјинском народу.

Поред тога, Почајевски градски савет је одбио да изврши законску одлуку суда, која обавезује да се Свето-Успенској Почајевскиој Лаври предају земљишне територије за одржавање конака братије.

Данас је комисија Министарства правде Украјине, као одговор на жалбу Министарства културе Украјине, анулирала регистрацију уговора о праву коришћења Успенске саборне цркве, Саборне цркве Св. Тројице, манастирских келија, звоника, архијерејског дома и Светих двери. Треба истаћи да је ово већ трећи покушај од 2000. године да се светиња претвори у музеј.
Сматрамо да сличан циљ теже да постигну и органи тужилаштва, који су за кратак временски период покренули неколико неоснованих кривичних поступака.

У контексту лишавања права коришћења реч је о месту становања 200 монаха и
50 искушеника – људи, који су се одрекли света и цео свој живот посветили служењу Богу.

Принуђени смо да констатујемо да се данас актуелна украјинска власт оријентисала на одузимање имовине Свето-Успенске Почајевске Лавре и њену предају новоствореној црквеној организацији, а последица овог је уништење монаштва на територији западне Украјине.

Братија Лавре

Сајт Свето-Успенске Почајевске Лавре

 

За портал Срби на окуп

превела са руског језика

Весна Петковић