Украјина уводи ратно стање, Русија затражила хитну седницу Савета безбедности УН

000-ukrajina-YT

Петро Порошенко изјавио је вечерас, након седнице Савета за националну безбедност, да ће парламенту предложити увођење ратног стања

УКРАЈИНСКИ председник Петро Порошенко изјавио је вечерас, након седнице Савета за националну безбедност, да ће парламенту предложити увођење ратног стања, након инцидента са руским бродовима у Црном мору.

Он је додао да би украјинска Врховна Рада у понедељак требало да одлучи о тој мери, којом би се ограничиле грађанске слободе, државним институцијама дати већа овлашћења, наводи Ројтерс.

РУСИЈА ЗАТРАЖИЛА ХИТНУ СЕДНИЦУ СБ УН Русија је затражила ванредну седницу Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације у Азовском мору, саопштио је заменик руског амбасадора при тој светској организацији Дмитриј Пољански. Одржавање седнице предвиђено је за 11 сати по њујоршком времену, пренео је ТАСС.

Бродови руске обалске страже су претходно запленили три војна украјинска брода у Црном мору код Крима, који су покушали да прођу кроз Керчки мореуз.

Руска страна је употребила оружје како би их присилила да се зауставе. У инциденту су рањена три украјинска војника, навела је руска Федерална служба безбедности.

Украјинска ратна морнарица саопштила је раније да је послала два мала артиљеријска брода и брод тегљач из Одесе ка Мариупољу, што захтева путовање Црним морем око Крима кроз Керчки пролаз у Азовско море.

Москва је саопштила и да је подигнута руска авијација и да Керчким мореузом патролирају авиони Су.25, пренели су руски медији.

Тај инцидент одражава растуће напетости између Москве и Кијева око Азовског мора, на чије воде обе државе полажу право, наводи Ројтерс.

Извор:
НОВОСТИ