ОПАСНО „ГУРАЊЕ“ НА ЦРНОМ МОРУ: Руси заузели украјинске бродове, рањена шесторица морнара, ЕУ позива на уздржаност

kercc

После њедељног инцидента у близини Кримског моста, повређена шесторица украјинска морнара. Међјусобне оптужбе Кијева и Москве, а Порошенко се жалио ЕУ и НАТО-у

МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У недељном инициденту у близини Кримског моста који се догодио у јутарњим сатима према информацијама из Кијева настрадала су шесторица украјинских морнара. Руски бродови су силом зауставили украјински тегљач и два оклопна чамца па је дошло до ватреног окршаја али на срећу нико није погинуо. Руски специјалци су заузели украјинска пловила.

Москва и Кијев су разменили оштре оптужбе око кршења морског права. Руси тврде да Украјинци нису поштовали правила морског права јер није на време најављен њихов пролаз Керченским мореузом. А у Кијеву категорички кажу да су њихова пловила која су кренула из Одесе ка луци Мариупољ били најављени по свим правилима.

ЕУ ПОЗИВА НА УЗДРЖАНОСТ ЕУ позвала је вечерас Русију и Украјину на максималну уздржаност како би се смирила ситуација на Црном мору. У саопштењу портпаролке комесарке за спољну политику Маје Коцијанчич наводи се да се од Русије очекује да врати слободу проласка кроз Керчов мореуз, преноси АП.

Руси оптужују посаде украјинских бродова не само да су нарушили руску границу већ да су правили ,, опасне маневре у затвореном акваторију територијалног мора Руске федерације,,. На видео снимку се види да је тегљач покушао да избегне судар са много већим руским граничарским бродом који га је хтео зауставити. И док је тегљач скретао на њега је налетео брод,, Дон,,.

Руски специјалци су задржали украјинске бродове чије су се посаде затвориле у кабинама. Украјинци тврде да су њихови мали оклопни артиљеријски чамци ,,Бердјанск,, и ,,Никопољ,, погодјени и нису способни за пловидбу. Тегљач ,,Јани Капу,, је такодје оштећен и није способан за наставак пловидбе.

Граничарски брод руске морнарице ,,Дон,, је директним ударом у украјински тегљач оштетио његов мотор и тело пловила. Одмах после инцидента Порошенко је сазвао Војни кабинет Украјине. Украјински председник телефонирао је руководствима ЕУ и НАТО-а и пожалио се ,, на агресивно понашање руске морнарице у Азовском мору,,.

Порошенко очекује оштру реакцију Запада па чак и нове санкције Русији после инцидента који се догодио у недељу ујутро. Министар спољних послова Украјине Павел Климкин акцију руских специјалаца ,назвао је ,,новим нивоом провокације и агресије,,.Климкин је рекао да Русија жели да зауземе Азовско море.

Руска погранична служба је инцидент назвала провокацијом командовања украјинске морнарице.

После судара и заустављања бродова руски војни авиони СУ-25 као и два ударна хеликоптера КА-52 су патролирала Керченски мореуз. Главни пролаз испод лука Кримског моста је затворен тако што се бочно препречио танкер па је од 13,42 сати у недељу био затворен пролаз на обе стране.

Извор:
НОВОСТИ