Ситуација у Ракити се не смирује, грађани опет покушали да спрече радове

Rakita-foto

Аутор: Љубомир Филипов

Више десетина мештана Раките, активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине и љубитеља природе из Бабушнице, Пирота и других градова јуче је новом акцијом делимично спречило наставак радова на водозахвату за мини-хидроелектрану. Седели су испред градилишта и тако били препрека камиону да испоручи бетон, те је након неколико сати узавреле ситуације и преговарања са полицијом, извођач радова барем на кратко одустао од идеје да настави градњу.

Све активности које су мештани Раките и активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине планирали за јуче – чишћење реке, промоција филма и концерт, пале су у други план након што су се у селу појавила два камиона миксера са бетоном.

Због тога што извођач радова није прописно обележио и уредио улаз на градилиште, материјал за градњу покушао је да испоручи директно са сеоског пута, тик уз обалу реке. Томе су се успротивили присутни грађани и својим телима нису дозволили пролазак камиона и тиме и наставак радова.

Након више сати преговарања са полицијом и неодустајања активиста од свог наума, извођач је на крају прекинуо радове, јер је почео да пада мрак. Одустајањем полиције од намере да физички помери присутне и тако омогући прилаз камиону, мештани су однели малу победу.

Активисткиња Иницијативе ОРСП Ненсила Радојковић каже да су они само поштовали закон, за разлику од инвеститора и извођача радова који га нон-стоп крше.

Инвеститор од 19. новембра има решење о привременој обустава радова због бесправно ограђеног градилишта. Полиција у то није била упућена, хтели су да нас помере са јавне површине, види се да институције у овој земљи немају координацију. Упозоравали су нас је да ће физички евакуисати присутне, али након што смо им прочиитали решење, после међусобних консултација одустали су од те идеје – рекла је Радојковићева.

Инвеститор Горан Белић рекао је раније да и поред свих проблема које има са изградњом и са протестима мештана, има све потребне дозволе, те да је план да се изградња мини-хидроелектране заврши почетком 2019. године.

Протесту се прикључио и странац

За борбу мештана Раките чуо је и један Аустријанац који је тренутно у Србији. Каже да оваквих проблема нема у Аустрији, те да је од пријатеља чуо за случај у Ракити и пожелео да дође и лично се увери у ситуацију.

Људи имају два избора, или да дођу овде и боре се за своју земљу и воду или да окрену поглед на другу страну и умру. Нажалост тако је. У Аустрији нам не требају мале мини-хидроелектране, велике су изграђене у прошлом веку. Али имамо сличан проблем са корумпираним политичарима. Људи морају да се супротставе систему, ако мисле да су угрожени и да им основна права нису омогућена – рекао је Аустријанац који је хтео да остане анониман.

Док су радници на градилишту радили и чекали бетон, у селу је била велика акција чишћена реке. Мештани, потпомогнути људима који су дошли у село, чиштили су реку, велика количина отпада је скупљена, а председник Савета месне заједнице Десимир Стојанов каже да ако Јавно комунално предузеће Комуналац не дође да покупи ђубре, да ће се оно превести и истоварити испред Општине Бабушница.

Послали смо захтев Комуналцу, очекујемо да услише наше жеље и одвезу ђубре које смо сакупили. Ако то не ураде, из протеста ћемо га избацити у центру Бабушнице – рекао је Стојанов.

Активности су завршене приказивањем филма Црне сенке зелене енергије који говори о проблему изградње МХЕ на целом Балкану и концертом у препуној сеоској сали где је наступио је млади бенд из Пирота Дис ацоустиц и ДЈ Естраy из Београда.

Борба мештана Раките и љубитеља природе из целе Србије наставља се и наредних дана, кажу да се неће помирити са изградњом МХЕ, уздају се у помоћ свих добронамерних људи, али и у правну борбу која је у току.

Како је текла борба у Ракити

Последњих месеци Иницијатива ОРСП своје активности преусмерила је у село Ракита у Општини Бабушница. О проблемима мештана села владајућа већина у бабушничкој Скупштини одбила је да расправља на последњој седници.

Проблем маленог села у Бабушници стигао је до Секратаријата Европске енергетске заједнице (ЕЕЗ) где кажу да тренутно разматрају пристигле жалбе и најављују састанак свих заинтересованих страна.

Популарни комичар и водитељ емисије “24 минута” Зоран Кесић, у својој последњој емисији позвао је грађане да своје незадовољство последњим догађајима у Ракити код Бабушнице, искажу и писањем мејлова ЕЕЗ-у.

Почетком прошле недеље је дошло до физичког сукоба мештана Раките и приватног обезбеђења на градилишту за водозахват МХЕ, а мештани и активисти извели су герилску акцију враћања реке у своје корито. Крајем октобра у селу је пронађена бомба испред куће где су смештени радници са градилишта МХЕ, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу. Истрага је у току, а случај води Основно јавно тужилаштву у Пироту.

Мештани Раките одржали су протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату. Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј.

Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци.

Извор:
ЈУЖНЕ ВЕСТИ