Капитулација и окупација Црне Горе у Првом светском рату

Kapitulacija-CG

Умјесто „Никад више 1918“ порука треба да буде „Никад више 1916“

  • Краљевина Црна Гора је ушла у Први свјетски рат као савезничка држава, али несрећном одлуком о капитуацији, 1916. године третирана је на крају рата као поражена држава
  • Иако режимска историографија у Црној Гори избјегава да пише о томе, Црна Горе се (од тада, од капитулације) више није водила као савезничка држава, већ као земља која је поражена и која је изашла из рата потписујући капитулацију са Аустро-угарском
Пише: Јован Маркуш *

Када би дукљански монтенегрини умјели да размишљају умјесто илегалног плаката који су поставили „Никад више 1918“ требали су да поставе плакат „Никад више 1916„, јер је управо потписивање капитулације Црне Горе 1916. довело до стања у 1918. и организовања Велике народне скупштине у Подгорици.

МАЛО ПОЗНАТИ ИСТОРИЈСКИ ФАКТИ

Краљевине Црне Горе као суверене државе фактички је отпочео преговорима о примирју са Аустро-угарском, а потом одлуком Владе Црне Горе да потпише акт о капитулацији и изађе из рата 1916. године.

Након безуспјешних преговора о примирју, одредбе о полагању оружја, са црногорске стране, потписали су 25. јануара 1916. око 18 часова бригадир Јово Бећир и командир Петар Ломпар. Испред Аустро-угарске армије документ су потписали генерал Виктор Вебер и генералштабни мајор Шупич; потписивању су присуствовали мајори Густав Хубка и др Праунсбергер.

Ово је Краљевину Црну Гору довело у ранг поражених држава на обије зараћене стране.

СКРИВАНА СТРАНА ИСТОРИЈЕ

Иако режимска историографија у Црној Гори избјегава да пише о томе, Црна Горе се више није водила као савезничка држава, већ као земља која је поражена и која је изашла из рата потписујући капитулацију са Аустро-угарском.

Из овог је произишао режим који је заведен у Црној Гори послије потписивања безусловне капитулације Аустро-угарске 3. новембра 1918. године, да она буде запосиједнута од савезничких трупа, као дио Аустро-угарске територије. Белгији и Србији се то није догодило јер су оне, иако окупиране, опстале у рату. Извеле су своју војску и своје краљеве из земље, и нијесу потписале никакав документ о капитулацији.

Најкраће речено, Краљевина Црна Гора је ушла у Први свјетски рат као савезничка држава, али несрећном одлуком о капитуацији, 1916. године третирана је на крају рата као поражена држава под управом сила побједица. Као поражена држава, са краљем и владом у егзилу, којима силе побједнице нијесу дозволиле повратак, Црна Гора је могла или даље остати под управом сила побједица, или изабрати своју власт.

Избори за Велику народну скупштину 1918. године и њене одлуке нијесу биле узрок фактичког краја Краљевине Црне Горе, већ посљедица напријед изнијетих чињеница.

Другим ријечима, да није било потписивања капитулације од званичних представника власти краљевине Црне Горе 1916. не би било ни „Подгоричке скупштине“.

……………………………

* Публициста и културни и политички активиста српског народа у Црној Гори

Извор:
ИЗМЕЂУСНАИЈАВЕ