ГОРАН Стевановић, из села Жбевац код Бујановца, нашао се у чуду када су му матичари у Скопљу, пре неколико дана, издали званичан документ по ком су Бујановац „сместили“ у „Републику Косово“. Изненадило га је, каже, то што македонски државни службеници измишљају нову географију.

Како нам је објаснио, у Македонију је ишао по извод из матичне књиге умрлих за свог оца Душана, који је након саобраћајне несреће код Бујановца 1984. године пребачен на лечење у Скопље. У тадашњој Југославији то je био најближи клинички центар, у ком је, неколико дана касније, несрећни човек подлегао повредама.

По речима нашег саговорника, документ о смрти оца био му је неопходан, па је у Скопљу поднео захтев да му га издају.

– Мало је рећи да сам био збуњен – прича Стевановић.- Након што сам уплатио око 300 денара, рекли су ми љубазно да дођем за пола сата, што сам и урадио. Када сам преузео документ, имао сам шта и да видим. Био сам и збуњен и бесан.

Јер, осим свих података, који су наведени у овом званичном документу у рубрици „место рођења“, стоји „Бујановац, Р. Косово“.

– Нисам могао то да им прећутим и одмах сам се вратио да им објасним да то није истина – прича Горан. – Али није било сврхе. Објаснили су ми да је у њиховом систему и рачунарском програму тако заведено и да ту ништа не може да се преправља. Није ми било свеједно, али сам узео документ и отишао.

Стевановића, међутим, брине да ли ће у Србији овај документ бити валидан. Али најтеже му пада чињеница да ће негде званично остати записано да је Бујановац – „Република Косово“.