Миша Ђурковић: Влада продала Косово ни за шта

misa-djurkovicБЕОГРАД – Споразум Београда и Приштине, који је ратификовао премијер Србије Ивица Дачић, је скандалозан у сваком погледу и представља напад на темеље поретка и уставности Републике Србије, изјавио је Срни виши научни сарадник Института за европске студије Миша Ђурковић.

Ђурковић је оцијенио да је скандалозно то што Европска комисија поздравља и награђује такав чин, иако је један од критеријума за прикључење ЕУ владавина права.

Он је нагласио да ЕУ воде искључиво геополитички разлози даљег слабљења Србије и српског народа.

Напоменувши да од Србије још не траже и да формално прихвати независност државе Косово, Ђурковић је оцијенио „да ће и оно доћи кад они процене да је сврсисходно“.

Ђурковић сматра да је овај споразум најближи по духу такозваном Ердутском споразуму којим је, како је навео, источни дио републике Српске Крајине под притиском Београда 1996. године натјеран да се мирно реинтегрише у уставно-правни оквир Хрватске.

„Тако се сада четири општине са севера Космета терају да се мирно интегришу у уставно-правни оквир државе Косово“, рекао је Ђурковић.

Он је оцијенио да је Влада Србије тако одустала и од идеје о подјели Космета и „предала је читаву своју јужну покрајину ни за шта“.

„Најгоре је што је овај споразум знак да је отворен простор за даље черупање територије Србије. Ако сами предате један део, доћи ће и други по остале па се већ спремају операције за Рашку област, Војводину…“, упозорио је Ђурковић.

Он је подсјетио и на примјер Турске која је почела преговоре са ЕУ прије десет година, „а сви знају да никада неће постати чланица ЕУ“.

Ђурковић је констатовао да се логично поставља питање да ли ће један од следећих услова за Београд бити „да исто овако врше притисак на Бањалуку да мирно прихвати централизацију БиХ“.

Срна