Сергеј Лавров: Настојање Приштине да формира сопствену војску најгрубље кршење резолуције 1244, САД форсирају стварање војске; Русија наставља да се придржава резолуције 1244. која налаже да је Косово део Србије

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио да су пропали напори ЕУ у посредовању између Београда и Приштине и да САД форсирају стварање војске.

„Очигледно је да су напори ЕУ пропали, јер је Приштина одбила да реализује све договоре који су до сада постигнути“, рекао је Лавров. Руски министар спољних послова прецизирао је да се, пре свега, ту мисли на формирање Заједнице српских општина, пренео је Спутњик.

„Настојање Приштине да формира сопствену војску представља најгрубље кршење резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Поред тога, Приштину на то притискају споља, а пре свега из САД“, рекао је Лавров. 

Након састанка са министром иностраних послова и међународне сарадње Уније Комора Суефом Мохамедом ел-Амином, Лавров је нагласио да Русија поздравља одлуку Уније Комора да повуче признање Косова.

„Ми, наравно, поздрављамо ту одлуку. Русија ће и убудуће наставити да се придржава тих одлука које је донео Савет безбедности, а пре свега мислим на резолуцију 1244, која налаже да је Косово део Србије. Сви кораци морају да се предузимају у складу са том резолуцијом“, нагласио је Лавров.

„Чињеница да неке земље преиспитују став о признавању Косова, повлаче то признање или не желе да се определе, знак је одговорног приступа који се заснива на нормама медјународног права и ми то наравно подржавамо“, рекао је министар спољних послова Русије.

Лавров је рекао и да жели да подсети да су „1999, грубо кршећи међународно право, западне земље – НАТО, Вашингтон и њихови савезници бомбардовали Југославију два и по месеца“, а „после девет година покушали су ретроактивно да дају легитимитет тој агресији, признајући једнострано проглашену независност српске аутономне покрајине Косово“.

 

Извор: НСПМ