ШЕСТОМЕСЕЧНИ ПОМЕН И ОСВЕЋЕЊЕ НАДГРОБНОГ КРСТА

У  суботу 03. новембра 2018. године у манастиру Светог Николаја Мирликијског  у Лозници  крај Чачка, на манастирском гробљу са почетком у 13 часова одслужен је полугодишњи парастос и освећење надгробног Крста нашој упокојеној сестри Марији Мељковој, која се упокојила 07. маја 2018. године.

Парастос и чин освећења надгробног крста кога подиже Епархија рашко-призренска у егзилу служио је његово високо преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, уз саслужење јеромонаха Софронија.

[envira-gallery id=“96595″]

У својој беседи Хорепископ Николај је рекао:

„Милошћу Божијом, Господ Бог је одредио да се слушкиња његова Марија, православна Рускиња, упокоји у земљи Србији коју је неизмерно волела и да се сахрани овде на овом манастирском гробљу. И гроб је њен мост између два братска хришћанска народа руског и српског, да нас све тако повезује. Овај гроб је први овде у манастиру, таман, сад је манастир комплетиран. Имамо и гробље.

Гробови су светиње, светиње где се чувају људска тела као семенке, као семенке што се полажу у земљу па клијају у своје време, тако ће и људска  тела. Она имају клицу Васкрсења у себи, општем Васкрсењу мртвих устаће сви мртви, устаће и слушкиња Божија Марија. Она се није надала и нико се није надао, можда и никад није очекивала, нико није очекивао да ће она бити сахрањена у Православном манастиру, али не у својој земљи. Али свуд је земља Господња, свуд је земља Господња за нас православне хришћане. Ко зна где ћемо бити сахрањени ми и где ће нама гроб бити и дал’ ће нам се гробови знати. Али Бог зна, то је најважније.

Христос Васкрсе.  Ваистину Васкрсе.“

Парастосу су још присуствовали: игуманија Сара са својим сестринством, ктитор манастира брат Милоје и његова супруга Нада Стевановић, пријатељи и познаници, чланови наше епархије рашко-призренске у егзилу.

После одслуженог помена нашој уснулој сестри Марији, у манастирској трпезарији  послужена је трпеза за све присутне, браћу и сестре.

 

Уредништво портала Срби на окуп