Мештани Раките се СУКОБИЛИ СА ПРИВАТНИМ ОБЕЗБЕЂЕЊЕМ инвеститора, не одустају од одбране своје реке!

sukob-Rakita

Догађаји у маленом селу Ракита око изградње водозахвата за мини-хидроелектрану добили су нову димензију. Након побуне мештана, протеста, спречавања радова и пронађене бомбе у селу, данас је дошло до сукоба између локалног становништва и приватног обезбеђења које је ангажовао инвеститор. У селу је тренутно већи број полицајаца, мирно је и без инцидената.

Мештани кажу да је проблем ескалирао јутрос када су радници наставили радове и том приликом померили траку и кочиће којима је геометар обележио приватну парцелу. Иако се ради о парцели која није предвиђена за градилиште, кочићи су померени како би багер могао да ради.

Активисткиња иницијативе Одбранимо реке Старе планине Андријана Спасов, која се налази на лицу места, каже да је ситуација у селу од јутрос напета и да се мештани плаше да не дође до озбиљних инцидената.

Инвеститор је наставио са радом и поред наших протеста. Страшно је то што се дешава, полиција стоји и гледа. Мештани су хтели да уђу на приватан посед, али им обезбеђење није дозволило. Траку која обележава приватан посед обезбеђење је померило, ми тражимо да опет изађе геометар и измери парцелу. Да све буде транспарентно, да се види на чијем поседу се ради – каже Спасова.

Активисти удружени у иницијативу Одбранимо реке Старе планине сваког дана у сменама одлазе у село Ракита, да пруже подршку локалном становништву у њиховој борби за очување своје реке, организују се међусобно и приватним аутомобилима долазе у Ракиту.

Председник Савета месне заједнице Десимир Стојанов, иако са једном ногом у гипсу, сваког дана је у центру збивања на градилишту.

Дошло је 6 робусних момака из приватног обезбеђења, била је ситуација “повуци-потегни”, дошло је до гурања, померања табле за градилиште и траке које обележава градилиште. Обезбеђење отворено прети мештанима пред полицијом која је у великом броју. Хоће насилно да крену са радовима, не интересује их став становиништва. Кад смо се мало жешће погурали, полиција је реаговала – каже Стојанов.

Ипак, инвеститор има другачије виђење целокупне ситуације, сматра да је био принуђен да ангажује приватно обезбеђење да би заштитио раднике који раде на водозахвату.

Дође Десимир Стојанов са својом екипом, уђу у градилиште и не дозвољавају да се ради. Прете радницима. Ангажовали смо приватно обезбеђење, јер они не презају ни од чега, прете да ће уништити багер. Људи не могу данима да раде, морали смо да реагујемо. Ми на тој парцели коју спомињу не радимо, иако то по катастру и није парцела Драгана Илиева – каже инвеститор.

Парцела у катастру се не води на Драгана Илиева, а како он тврди, власништво над спорном парцелом имају његови рођаци који живе у Зајечару, али он има пуномоћје да користи тај посед и не дозвољава да се на њему ради.

Тренутно се ситуација у селу од око 200 становника смирила, од јутрос је присутан велики број полицајаца који, како кажу мештани, стоје са стране и гледају шта се дешава. За сутра је у селу најављен и долазак представника Синдаката запослених у полицији, а претходних дана село је посетио бугарски генерални конзул Едвин Сугарев и конзул Николај Колев који су дошли да се упознају са ситуацијом у селу у коме има становништва бугарске националности.

Сврха њиховог доласка била је, тврде мештани, да покушају да их убеде да дозволе да се заврши градња МХЕ, а за узврат су добили обећање да ће им средити пут, канализацију и обезбедити контејнере за смеће. Ипак, мештани на ту „трампу“ нису пристали јер желе да сачувају своју реку.

Подсетимо, прошле недеље у селу је пронађена бомба испред куће где су смештени радници са градилишта МХЕ, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу. Истрага је у току, а случај води Основно јавно тужилаштву у Пироту.

Мештани Раките одржали су протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату. Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј. Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су претходних дана наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци.

Извор:
ГЕРИЛА