Лукашенко упозорио Пољску да не ствара додатне војне базе јер ће Минск и Москва морати одговорити

114892_vest_eds

Председник Белорусије Александар Лукашенко је саопштио да је саветовао пољском министру спољних послова да не ствара додатне војне базе, јер ће у противном и Минск и Москва морати да одговоре.

„Рекао сам министру спољних послова, са нама је разговарао у Минску – ми не мислимо да ратујемо са вама, зато не морате стварати додатне базе. У супротном ћемо ми и Руси морати да одговоримо. То значи да ћемо морати урадити нешто, како би се супротставили“, рекао је Лукашенко.

Истовремено, белоруски лидер је нагласио да се спољна политика Белорусије заснива на принципу да „морамо добро да живимо са нашим суседима и зашто би се свађали с њима“.

Лукашенко је такође нагласио искључиво мирљубиву политику белоруске државе и народа.

„Ми смо мирољубиви народ, не желимо рат, нисмо богати, и никога не молимо. Сами ћемо створити нашу срећу, а ако кренемо, урадићемо све сами. Већ сам рекао да су десетине и стотине година преговора боље од једног дана рата“, додао је Лукашенко.

Лукашенко је додао да свет цени акције Белорусије како би се осигурала безбедност у европском региону.

„Данас су коначно схватили шта је значај једне земље у центру Европе. Не само они. И Американци који су далеко, такође су то схватили. Не говорим о старијем брату (о Русији)“, рекао је Лукашенко.

Крајем октобра, Лукашенко је такође приметио да Минск и Москва размишљају о адекватном одговору „уз минималне трошкове“ на планове Пољске да се на њеној територији размести америчка војна база.

Раније је Пољска понудила Сједињеним Државама да се америчка оклопна дивизија распореди у земљи на сталној основи, те је обећала да ће сносити трошкове у висини од две милијарде долара.

Предлог је направљен ван оквира НАТО-а билатерално.

Извор:
ВОСТОК