Порошенко и патријарх Вартоломеј потписали споразум о формирању украјинске цркве

фото: twitter.com/poroshenko

Председник Украјине Петро Порошенко и патријарх Вартоломеј су потписали споразум о сарадњи између Украјине и Цариградске патријаршије, саопштио је украјински председник на твитеру, називајући споразум „историјским“.

Петро Порошенко
@poroshenko

Сьогодні історичний день. Ми уклали Угоду про Співробітництво та Взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, яку разом з Його Всесвятістю ми щойно підписали.

„Споразум који смо потписали данас завршава процес пружања томоса према свим канонима Православне цркве“, додао је он.

View image on Twitter

Петро Порошенко

@poroshenko

Від імені українського народу дуже дякую Його Всесвятості і Синоду за дуже важливе і мудре рішення. Угода, яку ми підписали сьогодні, завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви.

Истовремено, украјински ТВ канал „Директно“ је објавио да су Порошенко и патријарх Вартоломеј потписали споразум о оснивању независне украјинске цркве.

Вартоломеј је поновио да он има право да даје аутокефалност и изразио мишљење да ће овакве акције „помоћи да се превазиђе раскол који постоји у Украјини већ 30 година“.
„Захваљујем вам на посети Васељенској патријаршији, на прелепом храму Светог Андреја који сте нам дали у Кијеву, да буде стално представништво мајке-цркве у престоници Украјине“, поручио је Вартоломеј Порошенку.
Извор: Восток