Уџбеници у Краљевини Црне Горе: Ми смо Срби!

У Црној Гори живе Срби који говоре српским језиком, већином су православне вјере, а има их нешто мало римокатоличке и мухамеданске.

За разлику од уџбеника из којих уче данашња дјеца, која су идеолошки обојена одрицањем од српског идентитета, ваља подсјетити шта су учили наши претци.

У уџбенику географије за трећи разред основне школе јасно се истиче идентитет грађана Књажевине односно Краљевине Црне Горе.

udžbenik 19. vijek
Уџбеник за трећи разред основне школе са краја 19. вијека

„У Црној Гори живе Срби који говоре српским језиком, већином су православне вјере, а има их нешто мало римокатоличке и мухамеданске“,наводи се у уџбеницима „Земљопис Књажевине Црне Горе из 1899. и Земљопис Краљевине Црне Горе из 1911. године.

udžbenik
Извод из уџбеника за трећи разред основне школе

Слично се наводи и у приручнику Познавање закона, који је издат у вријеме независне и међународно признате државе – Краљевине Црне Горе 1914. године.

priručnik
Извор из приручника

„Ми не би никако могли употријебити назив ‘црногорски народ’ у смислу народности, пошто су Црногорци по народности Срби, а црногорске народности не постоји’“, пише у приручнику чији су аутори проф. Живко Драговић, члан Државног савјета и народни посланик, и правник Љубомир Бакић, министар правде у влади сердара Јанка Вукотића.

prirucnik
Страница приручника

За материјал се захваљујемо публицисти Јовану Маркушу.

Извор:  ИН4С