РПЦ објавила да је забринута за душевно и духовно здравље архиепископа Јова

ПОКАЗАЛА И СПРЕМНОСТ МУ ПОМОГНЕ У ЛЕЧЕЊУ, А И ДА ГА ПРИМИ „НА ОБУКУ“ У НЕКУ ОД СВОЈИХ БОГОСЛОВИЈА

Последњи сусрет Кирила и Вартоломеја који је руски патријарх назвао „небратским“

МОСКОВСКА патријаршија објавила је да је забринута због стања душевног и духовног здравља представника Цариградске  патријаршије у Светском савету цркава архиепископа Јова.

Повод су, наравно, његов удар на аутокефалност саме Руске православне цркве и изјава која за њим уследила да канонска „Украјинска православна црква више не постоји“.

Портпарол патријарха Московског и целе Руси – Александар Волков – саопштио је:

„То су веома забрињавајуће изјаве архиепископа Јова. Буде ли потребно, спремни смо да помогнемо сабрату са лечењема и да га примимо на обуку у неку од наших богословија“.

Јов је у накнадној изјави објавио да су сви епископи и свештеници на територији Украјине – с обзиром на то да је Цариградска патријаршија покренула процедуру давања аутокефалије `украјинској цркви` – `постали служитељи цариградске патријаршије`.

Чак је нагласио да треба да из Цариграда чекају директиве како да даље поступају.

У накнадној изјави Јов је поновио: да Цариградска патријаршија – ако оцени да је то неопходно – „може преиспитати садашњи статус Руске православне цркве“.

Цариградска патријаршија прети Руској православној цркви да ће јој одузети аутокефалност

ВАРТОЛОМЕЈ: ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА ЈЕ ЛИДЕР ПРАВОСЛАВНОГ СВЕТА БЕЗ ОБЗИРА НА СТАВОВЕ РПЦ

Архиепископ Јов

* Представник Цариградске патријаршије у Светском савету цркава архиепископ ЈОВ: „Руска православна црква је прекинула еухаристијко општење са Цариградском патријаршијом. Ако то дуго потраје, Васељренски престо – као први престо васељенског православља – биће принуђен да предузме одређене мере да би обезбедио јединство Цркве“

_____________________________________________________________________________

ЦАРИГРАДСКА патријаршија не одустаје од своје намере да изазове велики раскол у православљу.

Цариградски партијарх Вартоломеј не одустаје од властите амбиције да постане – православни папа.

Управо је изјавио да је Цариградска патријаршија „лидер православног света без обзира на изјаве из Руске православне цркве“.

Ово је му је било мало па је његов представник у Светском савету цркава, архиепископ Јов, уз његову сагласност изговорио:

„Ако Руска православна црква сумња у право Цариграда да даје аутокефалност – онда се од ње мора сама одрећи“.

Потом је – у интервјуу украјинској редакцији Би-Би-Сија – долио ново уље на исту ватру:

„Руска православна црква је прекинула еухаристијко општење са Цариградском патријаршијом. Ако то дуго потраје, Васељренски престо – као први престо васељенског православља – биће принуђен да предузме одређене мере да би обезбедио јединство Цркве“.

Јов је притом високомерно поручио РПЦ да још има времена да се „уразуми“ и да се врати „јединству са Васељенским престолом“.

У овом контексту је изговорио да ће Руска православна црква бити принуђена да се одрекне властите аутокафалности ако настави да смња у право Цариграда да даје аутокефалију јер је РПЦ добила статус патријаршије у 16. веку од васељенског патријарха Јеремије.

Да није за жаљење – било би смешно.

У Цариградској патријаршији су уверени да не само да могу давати аутокефалију расколницима, него и узимати дато пре 300 или 400 година.

Вартоломеј и Јов – ако ништа друго – губе из вида да је РПЦ половина светског православља и да ниједна помесна православна црква не жели над собом папу-фанариота.

 

 

Извор: Факти