Македонија, Собрање потврдило уставне промене

glasaweУкупно 80 посланика македонског парламента подржало је уставне промене, после којих ће Македонија променити име у Република Северна Македонија, док ће Грчка за узврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе.

23.55 – Премијер Зоран Заев честитао је грађанима на Фејсбуку: „Са 80 гласова ‘за’ парламент је усвојио одлуку о измени Устава. Честитам Македонији. Мисија је успешно обављена“.

23.05 – Појединачним пребројавањем посланика утврђено је да је „за“ гласало 80 посланика. Иако се првобитно тврдило да није било гласова против, три посланика рекла су „не“ променама.

22.20 – Укупно 80 посланика Собрања гласало је за уставне промене, после којих ће Македонија променити име у Република Северна Македонија. Нико није гласао против промена.

21.55 – Посланици полако улазе у салу у којој се одржавају седнице парламента, али за сада нема назнака када би седница заиста могла да почне.

20.30 – Шведски амбасадор у Македонији, Матс Стафасон, који у Собрању чека гласање, написао је на Твитеру да „се чини да влада има двотрећинску већину“. ВМРО-ДПМНЕ тврди да су посланици те партије на мети уцена и покушаја да се новцем купе гласови.

19.10 – Председник Собрања Таљат Џафери најавио је да ће седница на којој ће се гласати о уставним променама почети у 21 час. Опозициони ВМРО-ДПМНЕ пак тврди да је седница, бар што се те странке тиче, завршена, као и да од тужилаштва траже да истражи претње посланицима.

18.50 – Македонски премијер Зоран Заев рекао је да су „у току покушаји да се обезбеди двотрећинска већина“, али није желео да коментарише да ли ће посланици о уставним променама гласати вечерас.

18.15 – Још увек нема потврде да је владајућа коалиција обезбедила двотрећинску већину потребну за усвајање уставних промена, тврде извори у владајућој странци. Такође, није познато ни да ли ће гласање у Собрању бити одржано данас, или наредне седмице.

17.50 – Европски комесар Јоханес Хан преко Твитера поручује да су ово одлучујући дани за Македонију.

16.40 – У Собрању је као на сточној пијаци, написао је посланик Демократске партије Срба Иван Стоиљковић на Фејсбуку.

16.20 – Посланици ВМРО-ДПМНЕ треба да делују слободно и да се супротставе руководству партије, саопштила је опозициона СДСМ.

15.10 – Посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски тврди да нема двотрећинске већине и тражи од председника парламента да стави тачку на изјашњавање о овом питању.

Предлог уставних промена, којима се потврђује споразум о новом имену Македоније, подржало је тачно 80 од укупно 120 посланика у Собрању, колико је и било потребно да се парламент потврди ову инцијативу. Против су била три посланика.

Гласање је уследило после вишечасовног убеђивања посланика ВМРО-ДПМНЕ да одступе од ставова те странке и подрже уставне промене, којима се Македонији отварају врата евроинтеграција.

Седница Собрања, иначе, каснила је сатима, а кад је коначно почела гласање је обављено електронским системом, да би на захтев шефа посланицке групе опозиције, односно ВМРО-ДПМНЕ гласање било обављено поново тако што су се посланици изјашњавали појединачно.

Појединачно гласање ВМРО-ДПМНЕ је захтевао због сумње у електронски систем, али је и у првом и у другом гласању за уставне промене које отварају пут промени имена гласало 80 посланика.

Посланици опозиције у више су наврата током дана оптуживали владајућу коалицију да је покушала да потплати или застраши посланике из редова ВМРО-ДПМНЕ.

Исте оптужбе стизале су из редова владајућих странака, чији су представници оптуживали ВМРО-ДПМНЕ да прети својим посланицима.

Обе стране су затражиле истрагу о догађајима који су претходили гласању.

На седници су били и посланици ВМРО-ДПМНЕ, који су недавно пуштени из кућног притвора.

Премијер Зоран Заев честитао је затим грађанима на Фејсбуку: „Са 80 гласова ‘за’ парламент је усвојио одлуку о измени Устава. Честитам Македонији. Мисија је успешно обављена“.

У међувремену, европски комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поздравили су одлуку македонског парламента.

„Парламент је начинио веома важан корак ка примени Преспанског споразума гласањем о отпочињању процедуре уставних измена. Сада очекујемо да се националне процедуре за примену споразума наставе без икаквих одлагања, у правцу усвајања уставних измена“, наводи се у заједничком саопштењу Хана и Могеринијеве, објављеном на сајту Европске службе за спољне послове.

У наставку процедуре, председник парламента Таљат Џафери би требало да у року од 15 дана припреми Нацрт измењеног Устава Македоније.

Споразум који су у јулу потписали Заев и Ципрас Македонији отвара пут за чланаство у НАТО и ЕУ, а спор због имена Република Македонија трајао је 27 година.

Иначе, Македонија је јуче у Бриселу званично отворила преговоре о прикључењу тој северноатлантској алијанси.

Извор:
РТС