Ђурић жутокљунац: Споразум омогућава опстанак српског народа на КиМ

marko-duric-nikolicev-savetnik-srbijaБЕОГРАД – Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је данас да предложени споразум између Београда и Приштине омогућава опстанак српског народа на Косову и Метохији и његову дугорочну безбедност на читавој територији покрајине.

Саветник Томислава Николића је истакао да тек предстоје велики напори када је у питању остваривање права тамошњих Срба.
“Ми ниједан корак у имплементацији овог споразума нећемо урадити као држава без Срба са Косова. Од самог спровођења зависи како ће ово изгледати на терену. Прави ‘пакао’ тек сад настаје за оне који ће бити укључени у преговоре и ми смо спремни да се боримо милиметар по милиметар за сваки педаљ права”, рекао је Ђурић у емисији “Став Србије” на Првој телевизији.

Ђурић је навео да се сада улази у фазу у којој ће улога Срба на Косову и Метохији бити од суштинског значаја и да ће свако право за њих морати да буде изборено уз њихово активно учешће.

Ђурић је напоменуо да ће предложеним споразумом трајно бити обезбеђено одсуство косовских снага безбедности са севера Косова и Метохије, да је Србија добила гаранцију да не мора да прихвати чланство Косова у међународним организацијама и у УН, као и да неће бити приморана да призна независност Косова.
“У српским срединама на северу биће, фигуративно говорећи, искључиво српска чизма и то ће учинити да се они осећају безбедним”, рекао је Ђурић и додао да ће томе допринети и заједница српских општина која ће одређивати регионалне командире полиције, а која ће имати извршну улогу у неколико области.

Саветник председника државе је навео и да Србија неће смањити ни за један једини динар помоћ коју тренутно кроз инвестиције даје Србима на Косову и Метохији, као и да ће се први пут добити институције које ће бити легитимне у очима међународне заједнице.
“Ми нисмо и нећемо признати независност Косова и Метохије”, поручио је Ђурић и додао да све то јесте мање од онога што на северу Косова у овом тренутку постоји у појединим сегментима, али да омогућава већи степен сигурности за Србе на читавој територији покрајине него што је он данас.
“У супротном то нико у нашој делегацији не би прихватио”, истакао је Ђурић и додао да се и српском становништву у Хрватској, да су евентуално добили таква права, не би допало да њихови полицајци носе ознаке Хрватске, али да би их зато тамо данас било.

Ђурић је додао и да оне области које нису обухваћене предложеним споразумом нису решене и да за Србију остаје императив да се 230.000 протераних са Косова врати на своја огњишта.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП