Руска православна црква ПРЕКИДА СВАКИ ДИЈАЛОГ са Васељенским патријархом – Нема више литургијског јединства с Цариградом

Свети синод Руске православне цркве, који се данас састао у Минску, саопштио је да је немогуће наставити дијалог са Васељенским патријархом због ситуације са Украјинском православном црквом.

дијалог
Фото: Прес служба Патријаршије РПЦ

„На данашњем заседању Светог синода донета је одлука да се прекине сваки дијалог са Васељенским патријархом. Принуђени смо на овакву одлуку јер су ка томе водили његови сви потези у последње време“, изјавио је новинарима Митрополит Иларион, шеф руске црквене дипломатије.

Будући да је реч о прекиду евхаристијког дијалога, како је прецизирао митрополит, руски свештеници више неће моћи да учествују у заједничким литургијама са свештеницима Царигардске патријаршије, а верници неће моћи да се причешћују у тамошњим црквама.

Он је рекао и да се Руска православна црква нада да ће Васељенски патријарх променити своју одлуку о додели аутокефалности Украјинској православној цркви.

„Надамо се да ће здрав разум победити, да ће патријарх променити однос према актуелној црквеној реалности. Међутим, све док се то не догоди, све док незаконите и антиканонске одлуке Цариграда остану на снази, ми нећемо моћи да наставимо дијалог“, истакао је митрополит.

Такође, Руска православна црква се нада да ће украјински председник Петро Порошенко одржати обећање и да неће прогонити вернике канонске Украјинске православне цркве.

Патријарх Кирил: Светске силе неће уништити цркву у Украјини

дијалог
Фото: Спутњик

Патријарх московски и све Русије Кирил изјавио је у суботу да не верује у успех светских сила које покушавају да униште канонску православну цркву у Украјини.

„Знамо да данас није лако нашој братској земљи украјинској која пролази кроз тешка искушења. Верујемо да ’врата пакла‘ неће надвладати Цркву. Верујемо да никакве светске силе, чији је једини циљ уништење Цркве, неће бити успешне“, рекао је Патријарх после вечерње литургије у Сабору Светог духа у Минску.

Према његовим речима, сличне кризе су се већ догађале у историји много пута, па и сасвим недавно, у 20. веку. Црква се савијала под ударцима, али никада се није ломила и „остајала је духовна сила“ и надањхивала људе да бране своју веру.

„И данас се радујемо што се на земљи белоруској, на земљи руској, догађају позитивне промене које доприносе јачању православне вере и црквеног живота“, рекао је Патријарх.

Обраћајући се верницима у храму, он је рекао да би током ове јубиларне године веома волео да буде заједно са паством својом у Белорусији. Поглавар Руске православне цркве је навео да Бела Рус представља посебан део историјске Русије који „никада није падао у зависност од страних владара друге вере“ и „на којем је од древних времена горела ватра православне вере“.

Митрополит мински и заславски Павел захвалио је Патријарху Кирилу за посету Белоруској православној цркви, назвавши његов долазак празником православља. Он је Патријарху пожелео чврстину духа и снагу да се бори за „јединство Свете Православне Цркве“.

Подсетимо, претходно је Цариградска патријаршија одлучила да започне процес признавања аутокефалности цркве у Украјини, као и да под хитно обнови своје представништво у Кијеву.

дијалог
Прес служба Патријашије РПЦ

Такође, Цариград је одлучио да укине анатему и све забране које је против поглавара самопроглашене Кијевске патријаршије Филарета увела Руска православна црква, као и против поглавара неканонске Украјинске аутокефалне православне цркве Макарија.

Цариградска патријаршија је практично положила право на Украјину, укинувши правне обавезе из историјског писма из 1686. године о предавању права Московској патријаршији да именује митрополита кијевског.

Анатема на Вартоломеја

Руска православна црква је одлуку Цариграда назвала легализацијом раскола и саопштила да та одлука наноси катастрофалну штету милионима људи, не само у Украјини, него и у целом православном свету.

Канонска Украјинска православна црква није искључила могућност прекида комуникације с Цариградом и стављања анатеме на цариградског патријарха Вартоломеја.

 

 

Извор: Хронограф