Три победе за одбрану Српске

03bРезултати недељних општих избора потврдили да владајућа коалиција у РС има апсолутну доминацију. Избор Додика, Цвијановићеве и највећи број мандата у НС РС одговор на притиске на Бањалуку

НОВИ српски члан у Председништву БиХ биће Милорад Додик, на чело Републике Српске долази Жељка Цвијановић, а савез СНСД-ДНС-СП имаће апсолутну већину у Народној скупштини РС. Ова три тријумфа владајуће коалиције на недељним изборима у БиХ тумаче се као својеврсна порука народа: Српска мора да опстане, а притисци на Бањалуку се не исплате!

Осим тога, коалиција коју је предводио Додик освојила је и највећи број гласова у трци за Парламент БиХ. Овај успех забележен је после кампање коју су обележили многи ниски ударци, мешање међународне заједнице, а кулминација је била изјава америчке амбасадорке у Сарајеву Морин Кормак, која је неколико сати пре затварања биралишта позивала на изборе.

Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије БиХ, Додик је победио опозиционог кандидата из Савеза за побједу (СДС-ПДП-НДП) и садашњег српског члана Председништва Младена Иванића за више од 60.000 гласова. На основу обрађених 86,13 одсто материјала, Додик је добио поверење 53,87 одсто бирача, а Иванић 42,95 одсто. У трци за председника Српске Жељка Цвијановић је победила Вукоту Говедарицу за 26.000 гласова. Резулат је 47,5 наспрам 42,72 одсто у корист Цвијановићеве.

Додик је и данас, као и током изборне ноћи када је прогласио победу, поновио да ће инсистирати на томе да се Пословником уведе обавеза истицања обележја РС у Председништву, и поручио да нема ни разлога да се појави у Сарајеву ако тамо не буде тробојке.

– Величанствено смо победили са коалиционим партнерима ДНС и СП. Сачекаћу званичне резултате, након чега ћу тражити да се састане Парламент БиХ да бих положио заклетву.

Он је најавио да ће формирати и тим који ће се бавити питањима организације, правилника и Пословника о раду Председништва БиХ, који морају бити промењени у делу који се тиче српског члана.

– Желим да направим компромис и немам ништа против да лидер Демократског фронта Жељко Комшић, који је победио на изборима за хрватског члана Председништва, истакне заставу свог народа.

Он је поновио да је „била грешка што је, након прошлих избора, опозиција из Српске увучена у власт на нивоу БиХ“:

– Иванић је изгубио изборе, јер се није на прави начин залагао за Српску и то мора да призна. Ако неко жели стабилност и могућност било каквог договора бар о важним економским питањима, онда власт на заједничком нивоу мора да буде извучена са нивоа ентитета. Дакле, они који су добили већину у свом народу треба да формирају власт. Такође, наставићемо сарадњу са ХДЗ БиХ, јер су апсолутни победници у хрватском народу.

Актуелни председник Српске поручио је да у Парламенту БиХ жели заједнички српски блок, који би имао 10 гласова и да ће тако нешто понудити опозицији. Он је изнео и жељу његове странке да у будућој влади РС добију место премијера.

Додик је задовољан победом СНСД у Бањалуци на изборима за два парламента, али додаје да је разочаран гласањем у том граду за члана Председништва БиХ и првог човека Српске.

ИВАНИЋ СЕ ПОВЛАЧИ ИЗ ПОЛИТИКЕ?

ДОК су се у изборној ноћи бројали гласови и када је постало извесно да је Додик победио, Бањалуком је прострујала незванична вест да Иванић размишља о повлачењу из политике. Ипак, званичне потврде о томе шта ће бити са даљом политичком каријером одлазећег српског члана Председништва, није било.

Иванић је данас рекао је да се тренутна разлика од око 60.000 гласова неће мењати, али је додао да листиће треба поново бројати:

– Не видим зашто би супротна страна била против ако су тако убеђени у победу. Задовољан сам начином на који сам водио кампању. Моја кандидатура помогла је ПДП која ће имати девет посланика у НС РС, а два на нивоу БиХ.

ЗАГРЕБ НЕЋЕ КОМШИЋА

ЛОМ на политичкој сцени у Федерацији БиХ изазвала је победа Жељка Комшића, кандидата ДФ за хрватског члана Председништва, који је за 40.000 гласова јачи од Драгана Човића, лидера ХДЗ БиХ. Његов избор осудила је хрватска заједница у БиХ, јер је победио уз бошњачке гласове, што се већ једном десило пре осам година. Комшићу је из Хрватске од појединих политичара послата порука да није добродошао у Загреб, јер не представља Хрвате.

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је да избор новог представника Хрвата није добар сценарио:

– Поново смо се, захваљујући правном оквиру који постоји у БиХ, довели у ситуацију да припадници једног конститутивног народа бирају представника у Председништву БиХ другом народу.

Бошњаке ће у тројном телу представљати Шефик Џаферовић из СДА.

НИСМО СЕ МЕШАЛИ КАО ХРВАТСКА

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић честитао је данас грађанима БиХ на мирно спроведеним изборима, а Шефику Џаферовићу, Жељку Комшићу и Милораду Додику на победама за чланове Председништва БиХ. Он је додао да се нада да ће сарадња са БиХ и РС бити још боља у будућности.

– Србији је спочитавано да се меша у изборе у БиХ, иако то није тачно, а на одлазак представника ЕУ, међу којима је и хрватски премијер, нико није реаговао – рекао је Вучић. – Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ. Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду.

ТРИЈУМФ СРПСКОГ НАРОДА

РЕЖИСЕР Емир Кустурица честитао је данас кандидатима за српског члана Председништва БиХ и за председника РС, Милораду Додику и Жељки Цвијановић, победу на изборима.

У телефонском разговору са Додиком, Кустурица је истакао да „његова, као и победа Цвијановићеве није само њихова лична победа, већ победа српског народа и Републике Српске, те велики допринос њеном очувању и опстанку“.

Он је Додику и Цвијановићевој пожелео успех у даљем раду на јачању Републике Српске за добробит српског народа.

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ ЧЕСТИТАО КАНДИДАТИМА У БАЊАЛУЦИ

НОВА ФУНКЦИЈА, ИСТИ ЦИЉЕВИ

ДЕМОКРАТСКИ фронт је честитао победу Милораду Додику, као и Жељки Цвијановић. У ДФ верују да ће Додик у вршењу нове одговорне функције, предводећи српски народ у РС, урадити све да Срби буду јединствени и заједно „и да највећа српска победа након Другог светског рата – стварање и опстанак РС неће бити доведена у питање.“ (В. К.)

ПОЛИТИКОЛОГ ВОЈО САВИЋ О РЕЗУЛТАТИМА ГЛАСАЊА

ДОКАЗ ДА ИНСТИТУЦИЈЕ РАДЕ ОДЛИЧНО

КОМЕНТАРИШУЋИ исход недељног гласања, политиколог Војо Савић каже за „Новости“ да, не само да је одбрањена РС, већ је и показала да њене институције раде одлично и да их треба јачати.

– Грађани су показали суштински да не верују опозицији. Они су били опозиција у Српској, али власт на нивоу БиХ. Мислим да им је то било контрапродуктивно – каже Савић. – СНСД са стабилном ситуацијом у РС, брзо формираном Владом и јасном сликом у Председништву БиХ и Савету министара добиће позицију да утиче на многе процесе на нивоу БиХ.

Према његовим речима, резултати избора показали су и међународној заједници ко је најјача политичка опција:

– Они ће честитати победу Додику, покушаће да остваре сарадњу са њим, али то не значи да за годину или две, неће опет покушати да га сруше. Од Додика се може очекивати најенергичније залагање за интересе Српске.

ЗАПЕВАО „НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА“

У ИЗБОРНОМ штабу Додика није било превелике еуфорије после проглашења победе. Ипак, после званичног дела славило се у једном бањалучком ресторану. Нови српски члан Председништва латио се микрофона и запевао познате песме: „Слике у оку“, „Не може нам нико ништа“, „Још не свиће рујна зора“ и заједно са присталицама и сарадницима прославио победу. Музичарима је наручивао шта да свирају, а славље је трајало до дубоко у ноћ.

Извор:
НОВОСТИ