Грачаница поклања 108 хектара Косову Пољу

Скупштина општине Грачаница донела је пре нешто више од три недеље одлуку о међусобном уређењу катастарских зона између општина Грачаница и Косово Поље. Тиме се предлаже да се део већински српске општине Грачаница припоји већински албанској општини Косово Поље, пише Глас Америке.

ЕПА//Валдрин Xемај

Међутим до данас није у потпуности јасно на основу чега је и због чега тачно Скупштина општине Грачаница донела ову одлуку.

Док се председник Србије залаже за разграничење са Албанцима, а председник Косова за корекцију граница између Србије и Косова, градоначелник Грачанице залаже се за уређење катастарских линија између ове и општине Косово Поље. Идеја градоначелника Срђана Поповића која је већ институционализована подразумева да општина Грачаница „поклони“ суседној општини Косово Поље више од стотину хектара територије.

Скупштина општине Грачаница усвојила је на ванредној седници 12. септембра предлог градоначелника Срђана Поповића, за како се наводи, покретање правних поступака за међусобно уређење катастарских линија између општина Косово Поље и Грачаница у Катастарским зонама Преоце и Угљаре.

Циљ је да се како Глас Америке сазнаје око 108 хектара територије општине Грачаница, на којој постоји и неколико стотина углавном стамбених објеката, уступи општини Косово Поље.

Троје одборника против одлуке

Против ове одлуке гласало је троје одборника. Једна од њих Милена Здравковић рекла је на седници да је овај процес потпуно нетранспарентан.

– Ни ми, као поједници који смо део ове структуре, а ни људи који живе у овој општини и који имају пуно право да знају много више о овом питању, нисмо довољно обавештени. Треба да се организују јавне дебате на ову тему – рекла је одборница опозиционе Самосталне либералне странке.

У Закону о административним границама општина између осталог се наводи да се границе општина не могу изменити без претходног консултовања грађана општина или дела општине који су део измене. Наводи се и да предлог за стварање нових општина и измена административних општинских граница мора да садржи и извештај који се састоји од начина одржавања консултација са грађанима, као и резулатат за и против након тих консултација, као и оверену листу грађана, који представљају нову општину.

Међутим одборници нису добили ни извештај о начину одржавања, нити резултате консултација са грађанима.

Градоначелник: Одлука и на захтев мештана

Предлагач одлуке, градоначелник Грачанице Срђан Поповић, који није присуствовао седници када се о томе расправљало и гласало, рекао је за КИМ радио дан после усвајања одлуке, да је свој предлог Скупштини општине упутио и на основу захтева мештана, који су се – како каже – обратили општини ради лакше административне процедуре и територијалне близине општини Косово Поље.

На основу Закона о увиду у јавним документима Глас Америке је затражио од општине Грачаница захтев мештана на основу којег је, како тврди градоначелник, предложио уређење катастарских линија. Из општине смо истог дана добили следећи одговор:

„Овим путем вас обавештавамо да смо примили захтев на основу којег тражите приступ јавним документима општине Грачаница. Одговор ћете добити у законски предвиђеном року“, наводи се у одговору општине Грачаница.

Законски рок од седам дана је прошао још 20. септембра, а од општине Грачаница није стигао тражени документ. Због тога смо косовском омбудсману упутили жалбу, коју је он прихватио и обавестио нас да ће покренути истрагу о евентуалном кршењу људских права.

Иначе предлагач одлуке, градоначелник Грачанице навео је у писаном образложењу предлога још неколико разлога за свој предлог.

Грађани једне општине, плаћају порез другој

Један од њих је да власници објекта који се налазе на територији општине Грачаница, а који су део катастарских зона које су предмет ове одлуке, порез плаћају општини Косово Поље, као и да се подаци о – како наводи – личним и грађанским стањима, воде у цивилном регистру општине Косово Поље. Међутим Поповић не наводи како је то могуће и према којем закону грађани једне општине, порез плаћају другој општини.

Као један од аргумената градоначелник наводи да то ради и за добробит грађана, који живе у тим објектима, јер ће тиме – према његовим речима – доћи до обједињења свих услуга које се пружају грађанима у једном административном центру, чиме ће се грађанима у великој мери олакшати приступ услугама. Из предлога градоначелника нејасно је о којим се услугама ради и зашто општина Грачаница не пружа те услуге својим грађанима, него је потребно да то уради општина Косово Поље.

Зашто сви ћуте

Глас Америке затражио је од градоначелника Срђана Поповића интервју у којем би одговорио на ова питања. Поповићу смо уз захтев на ова послали и питање када су и где одржане консултације са грађанима и шта је показао резултат тих косултација, као и колико ће тачно хектара земље и објеката припасти општини Косово Поље, међутим одговор јос увек нисмо добили.

Пред камеру неће ни „поклонопримци“, односно представници општине Косово Поље. Градоначелнику Буриму Бериши Глас Америке је упутио захтев за интервју пре седам дана, али до данас нисмо добили одговор.

Међутим како је Гласу Америке незванично речено у општини Косово Поље, код њих је стигла комплетна документација о међусобном уређењу катастарских зона између општина Грачаница и Косово Поље, којом је предвиђено да се део општине Грачаница припоји општини Косово Поље.

Ова тачка биће – како кажу у општини Косово Поље – на дневном реду Скупштине општине током овог месеца.

 

 

Извор: Вести онлајн