ПРЕМИНУЛА професорка међународног права академик СМИЉА АВРАМОВ

05avramovПрофесорка Правног факултета у Београду и чланица Српске академије наука и уметности (САНУ) Смиља Аврамов преминула је данас у 101. години у Београду.

Професорка Правног факултета у Београду и чланица Српске академије наука и уметности (САНУ) Смиља Аврамов преминула је данас у 101. години у Београду, саопштило је Удружење „Огањ“.

Смиља Аврамов је рођена 15. фебруара 1918. године у Пакрацу. Гимназију је завршила у Сушку (1936). Током Другог светског рата, усташе су убиле једанаест чланова њене породице у логору Јасеновац. Правни факултет завршила је у Загребу 1947. године, а докторат правних наука стекла је на Правном факултету у Београду 1950. године.

Радила је у Јавном тужилаштву у Новом Саду и Београду (1946—49), на Правном факултету у Београду изабрана је за асистента 1949, ванредног професора 1960, редовног професора међународног јавног права 1965. године, а од 1973. је шеф катедре за међународно право и међународе односе. Студирала је и у Бечу и Лондону, и усавршавала се на Харварду и на универзитету Колумбија. Била је дугогодишњи председник Светског удружења за међународно право. Била је и председник Светске конфедерације за мир и разоружање са седиштем у Лондону (ICDP), затим члан Извршног одбора Удружења правника света за борбу против нуклеарног наоружања, те члан Одбора за истраживање ратних злочина почињених од стране САД у Вијетнаму. Професор је Правног факултета у Београду.

У мају 2011. године Ратко Младић је желео да му Смиља Аврамов буде правни саветник.

Њен 100. рођендан свечано је обележен на Правном факултету Универзитета у Београду 14. фебруара 2018.

Од 1973. године до одласка у пензију 1985. године, била је шеф Катедре за међународно право и међународне односе Правног факултета у Београду.

Предавала је по позиву и на многим универзитетима у Европи, Азији и Америци, а од 1980. до 1982. била је на челу светског Удружења за међународно право.

Била је један од водећих светских стручњака за проблематику геноцида а током 1991. и 1992. године, као стручни консултант председника Србије Слободана Милошевића, учествовала је на међународним конференцијама везаним за распад СФРЈ.

Била је члан Сената Републике Српске. У јавности је највише позната по обелодањивању и писању о злочинима и геноциду над Србима у двадесетом веку.

Место и време сахране Смиље Аврамов биће накнадно саопштени.

Извор:
ХРОНОГРАФ