Ђорђе Иванов у УН позвао грађане Македоније да бојкотују референдум: Промена имена омча око врата и флагрантно кршење суверенитета земље

Djordje-Ivanov-UN

Македонски председник Ђорђе Иванов је са говорнице УН позвао сународнике да не изађу на референдуму о промени имена земље, који је назвао „историјским самоубиством“.

„Као грађанин ја сам донео одлуку, 30. септембра нећу изаћи да гласам. И уверен сам да ћете ви, наши суграђани, такође донети ту мудру одлуку“, рекао је Иванов пред Генералном скупштином УН у Њујорку, преноси АФП.

Он је назвао промену имена земље „омчом“ око врата и „флагрантним кршењем суверенитета“, преноси АП.

Иванов је критиковао америчке и европске званичнике који су последњих недеља посетили Македонију због наговештавања да промена имена пружа Македонији једину наду да се икад придружи НАТО и ЕУ.

„Ако нам одузмете наду, шта ће нам остати“, питао је Иванов.

Грађани Македоније на референдуму 30. септембра треба да се изјасне да ли су за договор с Грчком о решавању двоиподеценијског спора око имена, којим је предвиђена промена имена Македоније у Северна Македонија, уз гаранције за македонски национални идентитет, језик и културу.

Успешан референдум и уставне промене које гарантују промену имена државе у Северна Македонија, услов су за македонске интеграције у ЕУ и НАТО.

Македонија је подељена око референдума – на једној страни је коалиција око владајућих СДСМ и ДУИ која сматра да Договор са Грчком треба подржати, јер отвара евроатлантске перспективе земље, а на другој опозициони ВМРО ДПМНЕ који критикује тај договор као капитулантски.

Извор:
НСПМ