Хроника Јелена Пономарјова: Главни задатак НАТО јесте „гутање“ српских земаља, које је већ почело уласком Црне Горе у Алијансу; за Русију губитак историјских савезника на Балкану озбиљна претња

Balkan-NATOБалкан постаје једна од кључних зона светске политике, јер су се интереси великих држава поново пресекли на „бурету барута Европе“, оценила је Раша тудеј.

„Интереси великих су се поново пресекли на бурету барута Европе. Током последње недеље регион су посетили министар спољних послова Русије, министри одбране Немачке и САД. Посете су пропаћене оптужбама Запада на рачун Русије да се меша у унутрашње ствари суверених држава и реципрочним оптужбама Москве према Западу“, навела је РТ.

Та телевизија је оценила да се Македонија „налази на ивици огромне кризе, где предстојећи референдум о уласку у НАТО и ЕУ може да доведе до сукоба“.

РТ је навела да се такве тенденције виде и у БиХ, на Косову, као и између косовских власти и Београда.

„Балкан је био и остаће веома важна зона светске политике“, изјавила је за РТ професорка Факултета за међународне односе руског Министарства спољних послова Јелена Пономарјова, додајући да Русија „неко време није обраћала пажњу на Балкан, док га западни партнери нису заборављали и врло марљиво су радили, јачајући свој утицај“.

РТ такође цитира аналитичара Стевана Гајића из Института за европска истраживања из Београда да су напори које сада предузима Запад у односу на Балкан усмерени на то да се све земље Балкана укључе у НАТО.

Руска телевизија наводи да је Македонија најочиглединији пример стратегије укључивања балканских земаља у НАТО на било који начин.

Пономарјова је оценила да је „експанзија“ евроатлантских структура на Балкану „усмерена најпре против Русије“, додајући да ће највећи губитници међу балканским народима бити Срби, који су се најдуже противили доласку Запада.

„Србија и Република Српска су до недавно били партизани у позадини НАТО-а. Управо због тога је главни задатак НАТО гутање српских земаља, које је већ почело уласком Црне Горе у Алијансу“, оценила је Пономарјова.

Према њеним речима, за Русију је губитак историјских савезника на Балкану „озбиљна претња“.

Имајући то у виду, додала је она, Русија „посебну пажњу“ посвећује српском питању, о чему сведочи и недавна посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова БиХ.

РТ наводи и оцену Стевана Гајића да се може очекивати да ће после референдума у Македонији о промени имена земље, као и о уласку у НАТО и ЕУ, може очекивати нова кризна тачка на Балкану.

Извор:
НСПМ