Одборници општина са севера Косова траже референдум

sednica-sever-kosovaЗВЕЧАН – Одборници четири општине са севера Косова данас су затражили расписивање референдума у Србији на којем би се грађани изјаснили између очувања Косова у саставу Србије или прихватања услова за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Одборници су на заједничкој седници једногласно усвојили закључке у којима се наводи да су донели одлуку о прикупљању потписа ради расписивања референдума у Србији на којем би се грађани изјаснили да ли су за очување Косова и Метохије у саставу Србије или, како су навели, за прихватање наметнутих услова ради добијања датума о почетку преговора за приступање ЕУ.

У једном од закључака који је прочитала председница Скупштине општине Косовска Митровица Ксенија Божовић наводи се да легитимно изабрани представници народа потврђују своје раније ставове и вољу грађана изражену на референдуму у фебруару 2012 о неприхватању институција тзв. Републике Косово и одлучно изјављују да остају у саставу Републике Србије.
„Српски народ и грађани Републике Србије су једини носиоци суверенитета и нико нема право да супротно њиховој вољи потписује споразуме и друга акта о успостављању власти непризнате државе тзв. Републике Косово на делу територије Републике Србије“, наводи се у закључцима који су једногласно подржани.

Седници су, поред одборника и руководства општина Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић присуствовали и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић и начелник косовскомитровичког Округа Раденко Недељковић.

Заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић изјавио је данас да понуда Брисела није прихватљиова за Србе на северу и да они неће учествовати у спровођењу таквих решења.

„Ми морамо јасно поручити да ово што је понуђено у Бриселу за нас није прихватљиво“, рекао је Пантић на заједничкој седници четири општине са севера Косова у Звечану, истакавши да се боји да је данас дан “Д” и да ће се у Бриселу извршити притисак на наш преговарачки тим да пристане на нешто што није у интересу ни наше државе ни српског народа а понајмање Срба у покрајини.

„Подсећам све у Београду да треба да се придржавају Устава Републике Србије у којем пише да је Косово и Метохија саставни део Србије и да нико нема право да ставља потпис на некакав документ на којем ће стојати да се општине на Косову и Метохији претварају у општине које ће радити по албанским законима“, рекао је Пантић.

Он је нагласио да Срби са севера Косова желе да Србија напредује ка ЕУ и да буду део ЕУ али не као држављани Косова.
“Наша обавеза је да искрено, сложно, без тешких речи према било коме искажемо наш став да нећемо прихватити да нам се било шта намеће, било да је реч о међународној заједници, Албанцима или нашој Влади”, рекао је Пантић.

Он је нагласио да нико нема право да убеђује Србе на северу покрајине да ће живети боље зато што ће командири полицијске станице у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу бити Срби, јер су и до сада командири тамо били Срби, истичући да то није уступак.

Нико нема право да нам каже да ћемо имати другостепени суд у Косовској Митровици у коме ће већински бити српски радници у том правосуђу, а нико нам не каже да ћемо потврде да нисмо осуђивани добијати на папирима на којима ће стајати печат Републике Косово, рекао је Пантић.
“Због свега тога ми морамо јасно поручити да ово што је понуђено у Бриселу за нас није прихватљиво а Влада Србије уколико сматра да то није добро, онда постоје механизми које може да употреби и распусти локалне скупштине општина, уведе општинска већа и онда ове споразуме нека спроводи без нас”, поручио је Пантић обраћајући се одборницима.

Ми у томе не желимо и нећемо да учествујемо, рекао је Пантић који је позвао одборнике четири општине са севера Косова да покажу политичко јединство које су имали свих ових година, да не користе тешке речи и да на тај начин збуњују грађане и самње могућност очувања јединства.

Послаћу поруку званичном Београду, рекао је Пантић подсетивши да је недавно, како је рекао, председник владе Ивица Дачић изјавио да наш Устав није свето писмо, да није уклесан у камен и да се не мора на крају крајева и спроводити.
“Па је чак на крају рекао да они који га се чврсто држе нека Устав ставе под мишку и нека се прошетају по Косову и Метохији. А ја му, надам се у име свих вас, поручујем нека он узме овај споразум из Брисела да дође да га спроведе заједно са Хашимом Тачијем”, рекао је Пантић.

Заједничка седница четири општине са севера Косова у Звечану је току а на крају се очекује усвајање одређених закључака који ће се односити на бриселски дијалог.

ТАНЈУГ