САМО неколико минута након што је на интернету објављена фотографија чачанске модне куће „П….С…. фешн“, која је направљена у Меморијалном комплексу „Кадињача“, корисници друштвених мрежа осули су паљбу по менаџментима ове компаније и Народног музеја у Ужицу, који управља спомеником посвећеном палим борцима ужичког Радничког батаљона. Замерке су се односиле на то да је непримерено снимати модни едиторијал на костурници, поред посмртних остатака хероја. С друге стране, у модној кући, као и у Народном музеју, кажу да фотографије менекенки у прикладним одевним предметима ни на који начин не скрнаве меморијални комплекс, нити бацају сенку на жртве рата.

Јелена Каранац, пи-ар модне куће из Чачка, каже да су за снимање на Кадињачи тражили, и добили, дозволу од директорке музеја Славице Стефановић. Једини циљ ове кампање био је, како наводи, промоција грандиозног споменика и културно-историјског наслеђа Србије, али је, нажалост, све другачије схваћено и сада су злонамерно стављени на стуб срама.

– Сви модели су били прикладно одевени, односно закопчани до грла. Свака фотографија направљена је у присуству кустоса музеја, и све су дате на увид директорки. Ниједна није снимљена на месту где је костурница, тако да ни на који начин није нарушен овај монументални комплекс – казала нам је Јелена Каранац. – Невероватно је да су се за фотографије прво „закачиле“ некакве „твитерашице“, ваљда им је то занимање. Ми нисмо жељни сензације, нити нам је потребан овакав вид публицитета, само смо желели да будемо модна кућа препознатљива по промовисању Србије и њених лепота…

Директорка музеја у Ужицу Славица Стефановић потврдила нам је да је ова установа дала дозволу чачанској компанији да сними модни едиторијал, али под надзором кустоса. Све је, вели, урађено по договору и она не види да је спомен-комплекс ни на који начин оскрнављен. Додаје да су све фотографије снимљене у делу алеје Радничког батаљона и код споменика „Сунце слободе“, ни близу костурнице.

– Овај едиторијал је право промовисање културно-

-историјског наслеђа и, по правилу, требало је да за овај посао и платимо модној кући „П….С…. фешн“. Ми то нисмо учинили, али то се тако ради у свету. Верујем да ти који су најгласнији у осудама никада нису ни обишли наш меморијални комплекс – каже она.

ЈАСЕНОВАЦ

СНИМАЊЕ овог модног едиторијала на Кадињачи вероватно би прошло неопажено да се недавно није подигла слична бура након што је једна аустралијска компанија, која се бави продајом наочара, снимила рекламни спот и фотографије у Јасеновцу. Реакција јавности натерала је ову компанију да повуче сав рекламни материјал уз извињење, и напомену да су они само желели да истакну лепоту архитектуре овог спомен-комплекса.

ЧУКИЋ: НЕ СКРНАВИТЕ СТРАТИШТА

ПРЕДСЕДНИК СУБНОР Душан Чукић каже, за „Новости“, да Кадињача није место за прављење било каквих каталога или неко савремено шенлучење:

– Без обзира на можда добре намере, не може да се дозволи да се скрнави место где су погинуле десетине бораца из Ужица бранећи слободну територију – каже Чукић за „Новости“. – Такви монументални комплекси нису за неке хепенинге било какве врсте. Ако би се наставио такав однос онда ћемо сутра видети и журке код споменика Незнаном јунаку, или, рецимо, на Кајмакчалану. Без обзира на оправдања директорке музеја, присуство кустоса и што су те девојке биле пристојно обучене не може се прихватити да се на таквим местима праве модни каталози.

(С. Ј. М.)