Вучић на Газиводама отворио непостојећи центар

Центар за екологију и развој спорта из Зубиног Потока, који је председник Србије Александар Вучић отворио на почетку своје дводневне посете Косову, према Данасовим сазнањима, не постоји у правном смислу. Међутим, иако овај центар није регистрован као правно лице, Влада Србије му је у претходних неколико година проследила око 450.000 евра.

Неодређен статус центра није представљао препреку да председник Вучић ту отпочне своју „историјску“ посету Косову. Управо у овом центру је и дао прву изјаву за медије: „Срећан сам што сам овде, дивно се осећам. Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, а користиће га млади овог краја“, казао је Вучић.

Ипак, према речима нашег извора који познаје прилике у Зубином Потоку, Центар за екологију и развој спорта уопште није основан као правно лице. До истог закључка може да се дође и посматрајући извештај РТС-а са Вучићеве посете центру који се налази на обали језера Газиводе. Наиме, у извештају се истиче да је „у току формирање невладине организације Центар за екологију и развој спорта“.

Како из тога произилази да још увек не постоји правно лице које би руководило радом центра, остаје нејасно коме је Влада Србије проследила новац за његову изградњу и опремање. Притом не ради се о занемарљивим средствима, пошто се у истом извештају РТС-а спомиње износ од око 450.000 евра. Наиме, Влада Србије је наводно у два наврата, 2015. и 2017. године, закључцима одвојила новац за изградњу центра.

У току јучерашњег дана смо послали питања Влади Србије, са жељом да отклонимо ове недоумице око трошења буџетских средстава, али како нам одговори још увек нису стигли остали смо ускраћени за одговор на питање коме је Влада Србије проследила новац.

(Не)владина организација

Додатну забуну око будућег рада Центра за екологију и развој спорта уноси и најава да ће њоме руководити невладина организација. Из тога проистиче да је Влада Србије дала новац за изградњу и опремање објекта у којем ће функционисати невладина организација. Како је у извештају РТС-а наведено да ће у центру бити запослено 15 особа, тешко је отети се утиску да се заправо ради о невладиној организацији Владе Србије.

 

 

Извор: НСПМ