У рукама тинејџера чешће телефон него књига

Без мобилних телефона у школским клупама – то је француска влада законом уредила пре месец дана. У Србији такав закон не постоји. Готово да нема ученика који у ђачку торбу осим књига не пакује и мобилни телефон.

Испред петнаест хиљада наслова само једна тинејџерка. Дечија библиотека „Растко“ може се похвалити богатим фондом књига, али не и бројем читалаца.

Припремила Вишња Вишњић Милић

„Тренутно читам књигу ‘Плава’ у којој се ради о девојчици Луни која има анорексију.  Не читам  пуно, а ни моје другарице. Немамо толико времена и није то толико интересантно некима“,  каже Ања Лојен.

А када се заинтересују тинејџери, кажу у библиотеци, најчешће читају проблемску литературу – књиге о наркоманији или коцкању. Незаобилазни су и стрипови.

„Могу да кажем да се чита доста жанровска литература, чита се научна фантастика и фантастика епска на пример, читају се кримићи, детективски романи, Агата Кристи“, каже Биљана Петровић из Дечије библиотеке „Растко“.

Да су у читању деца ревноснија од тинејџера најбоље потврђује пројекат библиотеке Града Београда „Читам, па шта“ у ком приказе прочитаних књига пишу ђаци. Број основаца до четвртог разреда је чак пет пута већи него оних од петог до осмог разреда којих је било само двадесетак.

„Вршњаци јако намећу те различите теме од онога што бисмо ми на пример желели и врше те вршњачке притиске. На тај начин се нека деца и због тога одричу неких садржаја, па чак и деца која читају врло ретко кажу да читају“, каже Бранка Тишма, школски психолог.

Нису само вршњаци огледало тинејџера. У удружењу које окупља родитеље сматрају да је њихова улога изузетно важна и да кривицу за то што се у рукама тинејџера чешће виђа телефон него књига треба да сносе и родитељи.

„Једно не треба да изузме друго, дете не треба да остане без телефона да би читало, детету треба да се развија навика да он чита књигу, а сада тај телефон је нужно што сви имамо и нећемо му одузети, али навика за читање не би требала да има везе са употребом телефона“, каже Гордана Племић из Удружења „Родитељ“.

Такође, родитељи би требало да се окану уцена, јер су бескорисне, поручују стручњаци. Боље је, кажу, да размишљају о читању књига са децом и разговору о њима. А добар разговор, тврде, може бити бољи од сваког телефона.

 

 

Извор: РТС