Јакшић: Београд је заокружио косовску независност

Podgorica, 19. marta 07.  - Clan srpskog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jaksic optuzio je danas medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija da sve cini da Kosovo dobije nezavisnost i da je pristrasan.FOTO TANJUG/ARHIVA/zkПотпредседник Скупштине заједнице српских општина и насеља на КиМ Марко Јакшић тврди да Београд инсистирањем на локалној полицији, судовима и демилитаризацији севера КиМ гаси српске институције и заокружује косовску независност.

Јакшић је у изјави Срни оценио да српски преговарачки тим крије од народа да ће прихватањем споразума бити угашене српске институције, те да преговори Београда и нелегалних приштинских структура показују дилетантски приступ у вођењу државне политике.

Он је најавио да ће одборници четири српске општине са севера КиМ, уколико у Бриселу буде постигнут договор Београда и нелегалних приштинских структура, одбацити тај споразум и затражити расписивање референдума о прихватању или неприхватању косовске независности.

Јакшић је рекао да ће од Србије тражити да распише референдум на којем ће се грађани изјашњавати да ли су за ЕУ и независно Косово или су против уласка Србије у ЕУ и прихватања косовске независности.

„Тринест година бранили смо опстанак српских институција и тиме опстанак државе Србије на северу Косова, а сада следи њихово гашење и успостављање полицијског и правосудног апарата Косова, чије законе ће проводити“, објашњава Јакшић и додаје да се управо то скрива.

СРНА