ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ ПОВОДОМ УМАЊИВАЊА БРОЈА УБИЈЕНИХ СРБА У ЈАСЕНОВЦУ У УЏБЕНИКУ ИСТОРИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД: Драган Мраовић – Зар на лажима учимо нашу децу?

Драган Мраовић

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

(не пишем даљи назив, јер да је просвета важна у Србији ово
министарство би се само овако звало)

МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ, министар
kabinet@mpn.gov.rs

Усије, 5. Септембар 2018.

 

Господине министре,

 

Молим вас да интервенишете, ако је ова информација тачна (нажалост медијима није увек веровати). Наиме, објављено је да се у уџбенику историје за осми разред основне школе учи да је у Јасеновцу убијено само 100.000 људи, од чега 30.000 Јевреја. Изгледа да тамо нису уопште убијани Срби и Цигани (не наседајте на подвалу „ром“, јер су Цигани наша браћа у несрећи). Наиме, аутор се претргао да у целих 15 редова напише „да је број жртава у Јасеновцу непознат и да се креће од 50.000, према изворима који желе да умање злочин геноцида, до више од 100.000 према војним изворима СФРЈ, од чега 30.000 чине Јевреји“. Нема Срба, нема Цигана, господине министре. Нема злочина Хрвата усташа над нашим чемерним живљем. Само Јевреји, иако једини Јевреји данас у Европи смо ми Срби.

Ово је чиста лаж, господине министре! Зар на лажима учимо нашу децу? Деци васпитаној на таквим лажима лакше је потурити и „дуално образовање“ као новост и напредак, иако сам га имао још у Брозославији, али чак и код Броза смо учили о Јасеновцу приближнију истину.

Ово је велика срамота, господине министре, јер Јасеновац није приватна школа. Не верујем да је и за вас нормално да ђаци о Јасеновцу и осталим злоделима над Србима у НДХ уче тек у неколико реченица и то са фалсификованим подацима на штету Срба? Па чак ј и Броз стрпао Туђмана на робију, јер је сводио те бројке испод ових ваших срамних бројки.  Ви не помињете у уџбенику, који сте одобрили, чак ни концентрациони логор Госпић, у коме је мучено и убијено 42.000 Срба, ни јаму Јадовно, ни Стару Градишку, ни 35.000 српске деце испод 14 година заклане у  систему концлогора Јасеновац (списак са именима постоји), ни Карлобаг, ни Паг, а некмоли да се помене да су усташе једине имале концлогоре за децу и то српску. И све то о геноциду усташа над Србима пише само на трећини странице уџбеника у коме о Перл Харбуру има пола странице, а више страница о деколонизацији Индије?! Ово је довољан однос који показује где је ваша свест и куда води ова власт нашу децу. Да знају више о Индији и Перл Харбуру него о себи.

Ако је информација тачна, криви сте ваше министарство и ви (није вам ово први пропуст на штету наше деце, сетите се оног „уџбеника“ у коме је цртеж и потпис да је „лепо да дечак ухвати дечака за гузу“). Министарство и ваши сарадници су у овим случајевима апсолутни кривци, а ви ћете бити кривац лично од часа када сте сазнали, ако нисте то спречили. Ово није васпитавање и образовање, господине министре, ово је та ваша евроунијатска, бриселократска  „едукација“ којом манипулишете нашом децом и „мењате свест“ нашим будућим генерацијама. Ово заташкавање истине, не једино, није случајно. И није само у просвети. То је намерно до мере да нам петнаестогодишњаци не знају ни ко је био Стеван Синђелић. То је намерно потирање националног идентитета српског народа.

Господине министре, то је убиство српске националне свести са предумишљајем.

И, господине министре, верујте горком искуству моје породице која је морала да ћути код Броза да су ми усташе клале породицу у Старој Градишци и у Глини, као што ви то сада кријете од наше деце у оваквим уџбеницима. Да је моја генерација знала историјске истине, да је смело гласно да каже шта је био Јасеновац, не би нам се десила „Олуја“. То вам је поука да нашу децу треба да васпитате тако да знају шта је било да им се то не би поновило.

Господине министре прославили сте се враћањем „шуварица“ као вашег оригиналног „дуалног образовања, али то вам је само професионални, додуше велики грех у образовању према будућим генерацијама. Међутим овакав пропуст око Јасеновца је велеиздаја српског народа, коју још не приписујем вама лично, осим ако не реагујете против те нове агесије на мој напаћени народ. Јер оваквим учењем историје дајете за право Жану Полу Сартру да и за нас важи оно његово: „Презирем жртве које поштују своје џелате“.

Уместо што намећете приватне школе као вид пљачке наше деце (срамота је и криминал правити бизнис на образовању младих), уместо што подржавате школски систем у коме су приватне школе оне школе у којима се дипломе лако купују, а ниво оцењивања је за комедију (предавао сам и на страном Факултету у систему „Болоња“ – катастрофа и срамота коју спроводе они који мрзе нашу децу!), могли бисте да се заложите за укидање било каквог вида приватног школства осим социјалног и државног, дакле бесплатног, јер подржавајући приватизацију школства и наплаћујући на државним факултетима упис студената износима који су научна фантастика за већину наших грађана, одузимате право једнаких могућности свој деци и вршите дискриминацију оне деце чији родитељи су сиромашни. Примера ради, имам две унуке на Филолошком које морају да плате 240.000 динара годишње плус остали трошкови. Моја кћи је самохрана мајка. Господине министре ово је проблем којим треба да се бавите а не пропагандом неолибералног болоњског школства које, гле чуда, не примењују Оксфорд, Кембриџ и Харвард. Ваљда зато што не знају шта је добро.

Ви, министре, очигледно уводите неолиберални приступ школовању наше деце који је антихуман, антисоцијалан и антисрпски. Тај систем не ствара мислећа бића, већ аполидно робље. Али, то уништавање наших будућих генерација које и ви спроводите кроз болоњизацију наше деце, што је у ствари хомокретенизација нашег школства, ви сада претварате оваквим уџбеницима у вашем ресору не само у велеиздају српства, већ и у тешку увреду онима које су усташе клале у Јасеновцу или  као мога деду стрица на олтару српске православне цркве Пресвете Богородице у Глини, само зато што је он, прост сељак, био сиротиња и Србин. На згаришту те цркве је Савка Дапчевић Кучар подигла некакав центар за културу, а клозети се налазе тачно на месту где је стајао олтар на коме су усташе заклале мога деду. Видите како Хрвати бришу нас из историје, а ви им припомажете оваквим срамним уџбеницима, за сада не мислим ви лично, већ сви ви на власти ове две деценије који евроунијаћењем и дугиним бојама потирете наш национални идентитет.

Дакле, господине министре Шарчевићу, очекујем вашу оштру реакцију на овај уџбеник (јер, могуће је да ви нисте за то знали, пошто вам није ни посао рецензија уџбеника, али сада знате). Уколико она изостане, молим вас да поднесете неопозиву оставку.

 

Проф. Драган Мраовић

опуномоћени министар МСП у пензији
књижевник и књижевни преводилац

 

*додатак – ДОКАЗ о пријему писма у Кабинет министарства просвете:

  • Kabinet ministarstva prosvete Nauke i tehnološkog razvoja <kabinet@mpn.gov.rs>
  • Oggi alle 10:41

A

  • draganmraovic@yahoo.com

Nascondi

Corpo del messaggio

Поштовани,

Захваљујемо на прослеђеној поруци.

Кабинет министра

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Република Србија
Немањина 22-26; 11000 Београд
381 (011) 3616 – 487
381 (011) 3616 – 489

kabinet@mpn.gov.rs

http://www.mpn.gov.rs

 

 

Извор: ЦАРСА