Бећковић: За сада сам прошао боље од Његоша

Неће ми наудити ни ова црна листа, на њима сам откако сам ступио у јавни живот, каже познати песник
Аутор: Новица Ђурић

Матија Бећковић под манастиром Острог (Фото Н. Ђурић)

Од нашег сталног дописника
Подгорица – Песник и академик Матија Бећковић, и поред бројних претњи, увреда и хајке коју је покренуо Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС), а наставили медији блиски властима, након 23 године поново је говорио поезију у Будви, граду који му је 1995. године доделио књижевну награду „Стефан Митров Љубиша”. Пред почетак његовог гостовања ипак су избили проблеми, јер је Будванка Д. Љ. покушала да на свом звучнику пусти црногорску химну „Ој, свијетла мајка зоро”, након чега јој је пришао Д. И. и поломио звучник.

„За сада сам прошао боље од Његоша. Њему су срушили гроб, а мени ће тек да руше”, казао је Бећковић за „Политику”.

Пре ове вечери, црногорски националисти скоро да су се утркивали у захтевима да се Бећковићу забрани не само гостовање у Будви, већ и улазак у Црну Гору. Тако је ДПС, чији је председник актуелни шеф државе Мило Ђукановић, поручио да опозициона власт у Будви покушава „прекројити садашњост правећи поделе и ширећи мржњу, постављајући на пиједестал оне попут Матије Бећковића”, и да „он не признаје државу Црну Гору, њен језик, писмо, историју, нити иједан напор усмерен ка бољитку и просперитету грађана”.

Поједини су поручивали да ће „Бећковића, осведоченог непријатеља Црне Горе”, дочекати јајима, парадајзом и сузавцем, док је на „Фејсбуку” осванула претња извесног Вида Петричевића, који је написао „да би једна бомба решила све”.

Режимски медији и неки који за себе истичу да су независни данима су писали да је Бећковићев долазак „опасан” по безбедност државе и да би му требало забранити улазак. Бећковић је ипак стигао на будвански трг у оквиру фестивала „Ћирилицом” и око сат и по говорио поезију, екавицом и ијекавицом.

„Сваки дан слушамо са свих екрана да је време поезије прошло и да су песници отпевали своје. Снажан деманти стигао је на крају августа из Будве са Трга између цркава. На повелики трг нису могли да стану сви који су дошли да слушају песника, сазвучја и сатрептаје српског језика”, рекао је Бећковић за „Политику”.

Он наводи да је „тешко поверовати да би темељ једне чланице НАТО-а, најмоћнијег војног савеза на свету, која држи под санкцијама Русију – највећу државу на свету, могли да угрозе стихови једног песника”:

„Кад су својевремено руски писци потписивали петицију да се неки њихов песник пусти из станице, Солжењицин је одбио да је потпише, наводећи да робија никада није шкодила ниједном руском песнику. Неће ни мени наудити, ни ова, ни друге црне листе на којима сам се нашао откако сам ступио у јавни живот. Оне само доказују да се ништа није променило”, рекао је Бећковић.

Оцењује и да су Срби у Црној Гори „постали странци, извањци и најзад – окупатори своје сопствене земље” и додаје, алудирајући на приговоре будванским властима да славе „окупаторску” српску војску из 1918. године:

„Бока се 1918. године присајединила Србији пре Црне Горе и Подгоричке скупштине, одмах по ослобођењу од Аустроугарске. Бока је била аустроугарска, а српска војска је, ослобађајући Будву, могла окупирати само Аустроугарску, али сва та бутада и шарада није безазлена и може измаћи контроли, као да неко баца петарде на бензинској пумпи. Тако, што рекао Андрић, и рат, не дај боже, може да се омакне”, навео је за наш лист Бећковић.

Будванска полиција је саопштила да је поднела прекршајну пријаву против Будванина Д. И. због инцидента уочи почетка поетске вечери Бећковића, али није саопштила зашто није поднела и пријаву против грађанке Д. Љ. Организатори поетске вечери – Управа Јавне установе Библиотека Будве и Удружење издавача и књижара – саопштили су да су будванској полицији поднели пријаву против ње јер је, како су рекли, „покушала да ремети одржавање манифестације”, као и да ће поднети пријаве против још четири особе које су дошле са намером да прекину Бећковића и гађају га разним предметима.

 

 

 

Извор: Политика