ГЕНЕРАЛ Ратко Младић добио је обележје у родном Калиновику. Бивши рукометни репрезентативац Србије Влада Мандић финансирао је осликавање мурала с генераловим ликом на новоизграђеном зиду у Младићевом завичају. Мурал, који је израдио уметник из Требиња, димензија три и по пута два метра, ограђен је, покривен рефлекторима и камерама и заштићен непробојним стаклом, како неко не би покушао да га уништи.

Генералов син Дарко Младић каже да је поносан што је у Калиновику подигнут споменик-мурал Ратку Младићу.

– Влада Мандић ми ништа није рекао, али су ми људи из Калиновика рекли да је он финансирао тај споменик, на којем су са две стране насликани Раткови портрети. Видео сам како то изгледа кад сам недавно био у Калиновику. Могу само да му захвалим што је то урадио. Непознати људи у целој Републици Српској, али и у Србији, на сваком кораку ми прилазе, питају ме за Ратково здравље и поздрављају га. Иначе, већ годинама мурал с његовим ликом стоји и на улазу у Гацко.

Дарко каже и да је рекао оцу у хашком притвору за споменик у његовом родном Калиновику:

– Драго му је због тога, то му даје снагу да подноси све оно што му се дешава, али он је скроман човек. Не велича то. Недавно су неки хтели да му уплате 100 евра за кантину, а он је рекао: „Ако има ко гладан на Косову, њима да дају.“

Истовремено, у Калиновику увелико ниче и спомен-обележје борцима ослободилачког рата које финансира Општина уз помоћ Владе Српске. Идејно решење је урадио Ранко Окука, родом из Невесиња, магистар грађевинарства у Новом Саду.

Још од дана доношења хашке пресуде Младићу, борачка организација Калиновика предала је захтев Скупштини општине за изградњу монументалног обележја у центру места.

– Младић је први генерал у историји Калиновика. Тиме се поносимо, јер је од ступања у војну службу па до пензионисања био честит официр, изванредан, доказан војсковођа, из уважене, честите и поштоване фамилије, чији је отац Неђо, партизански борац, погинуо на Иван-седлу, у борби са усташама 1943. године – каже, за „Новости“, Радосав Аврам, председник Борачке организације Калиновика. – Доживео је Младић срамна понижења после „Дејтона“, а врхунац свега је доживотна казна затвора изречена у Хагу 22. новембра 2017. године. Сви смо били сведоци међународне судске неправде. Успомену на њега ми борци ћемо заувек носити у срцу, а центар града ће сада бити украшен и спомеником борцима ослободилачког рата. Захвални смо одборницима, а и општинском руководству, што су се одважили да изграде Централни трг.

Радове на уређењу трга у Калиновику је на тендеру добило предузеће „Рад градња“ из Требиња, којем у пословима с каменом помажу каменоресци из Невесиња и Билеће.

– Радове, вредне око 250.000 марака, финансира Општина Калиновик са 90.000 марака добијених од Владе РС. Овим спомен-комплексом град добија потпуно нови изглед, па ће ускоро урадити и нову разгледницу града – каже, за наш лист, Милева Комленовић, начелник Калиновика у другом мандату.

Изградња споменика у центру Калиновика и будући изглед Централног трга

ДА СЕ ТРАГ НЕ ЗАТРЕ

КУЋА поштара Ранка Кретовића испуњена је фотографијама и сликама Ратка Младића, а за наш лист каже да се сада осећа изузетно поносно на ово што се ради у центру Калиновика. Исто расположење преноси нам и Здравко Младић, једини становник у новој кући Ратка Младића, изграђеној у Божанићима. Ту је, како каже, да се кући траг не затре и димњак не сруши. На кафу код Здравка редовно свраћа Момир Јојевић, јер су он и Ратко браћа од две сестре.