ДАНАС ЈЕ ПОБЕДИО ЗДРАВ РАЗУМ: „Еколошка буна“ код Темске, мештани враћају реку у корито (фото, видео)

Данас је Рудњанска река враћена у своје корито. То је урадила већа група активиста који се већ дуго времена боре да заштите реке Старе планине од „човека“. 

***

На Старој планини, локално становништво организовало је протест због изградње мини хидроцентрале, након које су поједине реке пресушиле.

У селу Темска данашњу акцију назвали су „еколошка буна“. Мештани тог села, из околине Пирота, као и активисти за заштиту планинских река и против изградње хидроцентрала у њима, окупили су се како би вратили Рудињску реку у корито.

Река извире четири километра даље од места протеста, а инвеститор је на том месту направио брану, па у доњем делу реке већ дуго нема воде. Активисти кажу да бране реке Старе планине и да неће дозволити да се због акција инвеститора дешавају сличне ствари.

„Поручујемо свим инвеститорима, буду ли се појавили на било којој локацији, било да је под заштитом или не, појавићемо се на локацији и нећемо дозволити да наше реке заврше у њиховим цевима“, поручили су они.

За 2. септембар најављују велики протест против изградње хидроцентрала на свим планинским рекама. *N1

***

Активиста за заштиту река Goran Tokic Goci на свом фејсбук профилу објавио је :

Какав дан! Историјски!
После сат времена веома уљудног и аргументованог разговора са полицијом, они саопштавају коначну одлуку: нема радова, није ваше да спроводите закон, има надлежних инспекција. Ми ћемо спречити било какво копање.
Ћута, веома мирним гласом: „Добро, разумем. Ево како ћемо. Ми ћемо сада да вратимо реку у некадашње корито. То је наша грађанска дужност. А ви радите шта је ваша службена дужност. Само немојте да хапсите недужне људе. Ако ћете неког да хапсите, прво хапсите мене. Ми сада идемо да копамо.“
Два сата касније Рудињска река је поново потекла.
Нико није ухапшен.
Полиција је стала на страну народа, реда и закона. И здравоумља.

***

***

Слике и снимци данашње акције на Рудињској реци, фб Milan Pesic

***

***

***