Тужилац Рател: Доказана трговина органима

zuta-kucaПриштина – Тужилац Еулекса Џонатан Рател у завршној речи у случају „Медикус“ истакао да нема сумње да су се нелегалне трансплантације обављале у тој клиници.

Тужилац Рател је изнео и доказе о међународној мрежи трговине органима, преноси „Балкан инсајт“.

Он је у павер-поинт презентацији предочио доказе суду хронолошким редом приказујући форензичке и графолошке извештаје на екрану.

Електронска комуникација између бившег директора клинике „Медикус“ Љуфтија Дервишија и турског доктора Јусуфа Сонмеза сведочи о плановима да се обави трансплантација бубрега на клиници. Ти мејлови, како је рекао Рател, показују да су Сонмез и Дервиши планирали да изведу трансплантације органа, чак и пре него што је Сонмез дошао на КиМ.

„Поштовани Јусуфе, са болницом је све ок и можемо да добијемо лиценцу без проблема, само чекамо да је министар здравља потпише“, писао је Дервиши Сонмезу 28. априла 2008. године.

Сонмез му је одговорио да „жели да започне и трансплантацију јетре“. Клиника „Медикус“ је имала дозволу за кардиолошке операције и услуге, али не и за уролошке интервенције.

Рател је навео и једну ранију изјаву Љуфтија Дервишија да су пацијенти плаћали 8.000 евра за операције, као и да је 2010. године он није негирао да се трансплантација органа вршила по истој цени.

На суђењу је досад сведочило 80 сведока од којих 21 преко видео линка. Поред Сонмеза и Моше Харела суди се још седморици косовских Шиптара. Двојици странаца се суди у одсуству.

Читав случај се заснива на тврдњама да су сиромашни донатори и богати пацијенти довођени на клинику „Медикус“, где су им нелегално пресађивани бубрези. Према оптужби, на овој клиници је извршено 30 нелегалних трансплантација.

Донатори су наводно намамљивани на КиМ са лажним обећањем да ће им бити исплаћено по 15.000 евра за бубреге.

Клиника „Медикус“, која је затворена 2008. у оквиру прелиминарне истраге, помиње се и у извештају Савета Европе у коме се каже да су припадници Ослободилачке Војске Косова (ОВК) трговали органима заробљеника током сукоба 1999.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП