Навршило се 15 година од убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи – Убице на слободи, истрага обустављена !?

Да подсетимо, у Гораждевцу је 13. августа 2003. године из пушкомитраљеза пуцано на децу која су се купала у реци Бистрици. – Tом приликом убијени су Пантелија Дакића (13) и Иван Јововић (19), а тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Споменик у центру Гораждевца убијеној српској деци и страдалима од НАТО- а и Албанаца

 У понедељак 13. августа, навршава се 15 година, једног од најстрашнијих злочина над Србима на Косову и Метохији после 1999. године и доласка међународне војне и цивилне мисије,  убиства српске деце у Гораждевцу код Пећи 2003. године.

Место где су убијена и рањена српска деца на Бистрици

Пуних 15 година  је прошло од убиства двоjе и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу, на Kосову и Mетохиjи, а за таj злочин нико jош ниjе одговарао!?  Да злочин постаје још страшнији, званична истрага је обустављена и код ЕУЛЕХ –а  и приштинских судских органа, јер, наводно нема  довољно  трагова о починиоцима злочина и  случај је затворен због недостатка доказа?

И поред награде од милион евра и обећања представника УНMИK-а да ће, како су тада рекли, преврнути сваки камен да нађу убице, за злочин над недужном децом до данас нико ниjе одговарао. Уместо тога – случај је затворен!

Срби нису 1999.г. одлазили из Гораждевца

Сахрана Пантелије Дакића

На сахрани Ивана Јововића

Из Eулекса  су својевремено поручили да иако су затворили случаj због  „недостатка доказа“, да постоjи могућност да истрагу обнове ако буде нових сазнања и „апелуjу на грађане“ да им доставе било коjу информациjу коjу имаjу о том злочину из августа 2003. године.

Tужилац „Kанцелариjе специjалног тужилаштва Kосова“ затворио je оваj случаj jер истрага полициjе ниjе довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених али да ће они поново отворити случаj уколико се поjаве нове информациjе.

Иван Jововић (19) и Пантелиjа Дакић (13) убиjени су из аутоматског оружjа пре 15 година док су се купали у реци Бистрици, недалеко од центра села, а њихови другови Богдан Букумирић (14), Mарко Богићевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорђе Угриновић (20) су тада тешко рањени.

 Оближња мала река Бистрица српској деци из Гораждевца била је море и базен да се мало брчкају и расхладе у води док су их албански злотвори држали на нишану а онда запуцали из ватреног аутоматског оружја! За тили час река је обојена невином српском дечјом крвљу.

УНMИK jе после напада саопштио да jе непознат броj људи из жбуња отворио ватру из “калашњикова” на педесеторо деце и младих Срба из Гораждевца који су били у реци или на обали поред реке.

Kосовска полициjа jе навела да је у истрази саслушала 75 сведока, и претресла више од 100 кућа, без конкретних резултата!? Убиство деце осудили су сви домаћи и међународни званичници, а због овог трагичног догађаjа одржана jе и седница Савета безбедности УН. Као и обично, без резултата!?

Убиство недужне српске деце на реци Бистрици jедан је од четири наjвећа масовна злочина албанских екстремиста над Србима од 1999. године и доласка међународне мисиjе на Kосово и Метохију. Гораждевчани су у центру села подигли споменик убијеним српским дечацима на Бистрици као и другим настрадалим Србима од стране Албанаца и НАТО алијансе у бомбардовању 1999. године. И споменик су непознати албански  вандали оштетили из аутоматског оружја али је он опет обновљен.

Виновници   убиства и рањавања српске деце остали су  ван домашаjа правде као и у случаjу убиства жетелаца у Старом Грацком код Липљана, убиства породице Столић у Oбилићу и убиства путника аутобуса “Ниш-експреса” код Подуjева.

У Гораждевцу данас у 220 кућа живи око 730 становика док је 50 кућа, на периферији села, празно јер су се Срби иселили због недостатка безбедности.

У Гораждевцу ради основна школа са 30 ђакa док је у средњој школи око 20 ученика. У Дому здравља је 32 медицинска радника.  Домаћинства у Гораждевцу су до пре 1999. године обрађивала 1380 хектара њива а данас тек око 300 хектара.

Зоран Влашковић