Пале Војводину док гори Косово

pajticПолитички рат за северну покрајину, напредњаци и демократе пренели су и у ову недељу, наметнувши питање зашто праве проблеме у Војводини, у моменту када се стеже међународни обруч и завршавају преговори о Косову и Метохији.

Напредњаци су, после новосадског митинга и позива покрајинском премијеру Бојану Пајтићу да повуче декларацију о заштити Војводине и оде с власти, на улицама градова широм покрајине почели да прикупљају потписе за његову смену. Пајтић им поручује да декларација иде у парламент на усвајање, јер она никако не оспорава суверенитет Србије. Спреман је да из текста избаци спорну реченицу да је „аутономија Војводине право њених грађана и да је њиховом вољом у саставу Србије“ и тврди да декларацијом неће оспорити ни преговоре са Косовом, ни евроинтеграције Србије.

Да је по среди „судар чувара Србије и чувара Војводине“, указује политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић који каже да се и сам пита зашто се политички односи на питању Војводине заоштравају у тренутку када се од Београда тражи да прихвати неповољни споразум о Косову.

СНС: Нема разговора о декларацији

Потпредседник СНС-а Игор Мировић истиче да ова странка неће да разговара о тексту декларације, јер не признаје недемократски метод путем којег је ушла у процедуру. Поводом Пајтићеве изјаве да је спреман да из декларације избаци једну реченицу, он је прокоментарисао:
„Не само да инсистирамо да се декларација одмах повуче из већ да Пајтић, као аутор, одмах преузме одговорност и поднесе оставку“.

Пастор не расписује изборе

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор казао је да неће да распише превремене покрајинске изборе без обзира на петицију, јер за то постоји јасно прописана процедура. Он је незадовољан што је Влада Војводине одбацила његову иницијативу да се о декларацији не расправља на првој наредној седници, али ће се како је навео током недеље
консултовати са шефовима посланичких група и одредити датум заседања.

– Парадоксално је да се, уз све разлике и сукобљеност, интереси СНС-а и ДС-а додирују. Бојану Пајтићу можда одговара оваква ситуација, без обзира што му је положај премијера угрожен, јер се сада ова прича са економског и криминалног терена пребацује на политички, а он се представља као бранитељ и чувар аутономије Војводине. Напредњацима одговара да успорене преговоре о Космету компензују борбом, како они кажу против Пајтићевог сепаратизма и да се тако примакну и покрајинским и републичким изборима – тумачи Вукадиновић и процењује да сви ови политички актери заједно доприносе скретању пажње са апсолутно централне теме Косова и инсистирања да Београд потпише споразум.
Препуцавања о војвођанском питању почела су да личе на игре без граница. Потпредседник СНС-а Игор Мировић је војвођанског премијера Пајтића назвао – диктатором.

– Без знања коалиционих партнера и опозиције, предложио је опасну декларацију која је узбуркала политичке страсти и приморала нас да реагујемо – казао је Мировић.

Душан Бајатовић, потпредседник СПС-а позвао је Пајтића и да повуче политички памфлет звани декларација и отвори дијалог са опозицијом о расписивању покрајинских избора.

– Бићемо упорни све док се не склоне они који су годинама профитирали, економски и политички, на питању аутономије Војводине. Од тога су корист имали само они, а штету ми, Војвођани – рекао је Бајатовић који сматра да ће покрајинска власт покушати да радикализује војвођанску политичку сцену, ради одбране фотеља уз интернационализацију „измишљеног војвођанског питања“ и латентну претњу сепаратизмом.

ДС је узвратио Бајатовићу да он не да учи Војводину како се добро послује, јер његово руковођење Србијагасом „изазива згражавање свих грађана земље и буџету наноси немерљиву штету“.

Свађа ДС и ДСС

Лидеру Демократске странке Србије Војиславу Коштуници на поруке да се војвођанска власт повуче, у ДС-у одговарају да не брани Устав Србије од Војводине, јер су у време док је био премијер независност прогласили и Косово и Црна Гора. У полемику се јуче укључио и портпарол ДСС-а Петар Петковић оптуживши Пајтића да не сме да оде с власти да би пробао да заметне све трагове финансијских малверзација, пре свега у Развојној
банци Војводине.

Опасни патриотизам

Ђорђе Вукадиновић сматра да би ови политички сукоби могли да доведу до неочекиваних и парадоксалних последица.
– СНС је на патриотском тону кренуо да прикупља поене, али дугорочно гледано то што раде може довести до јачања аутономаштва у Војводини и сваке врсте екстремизма који смо претходних дана имали прилике да видимо на фасадама зграда у Новом Саду – указао је Вукадиновић.

Постепени сецесионизам

Српски академик Василије Крестић каже да има утисак да су актуелни управљачи Војводине, са покрајинским премијером Пајтићем на челу, предлажући декларацију кренули са сецесионистичком политиком, и то врло постепено.
– Бројне су индиције које указују да је то циљ, да желе што више осамостаљење и надлежности, и то не само аутономних, него и оних које има држава – оценио је Крестић.

Д. Декић – Вести