Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

DSC_0034

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. Манастир своју храмовну славу прославља заједно са празником Рођења светог Јована Крститеља-Ивањданом, 24. јуна/7. јула. Свету Архијерејску Литургију поводом двоструког празника у манастиру служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Јакова (Ћајића), протосинђела Варсануфија (Стошића), јеромонаха Јована (Узелца), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јеромонаха Натанаилa (Ћајића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника. Многи од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог Никите Ремезијанског принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Милован и Сузана Миловић из Прокупља. За наредну годину пријавили су се Југослав и Славица Андрејевић из Књажевца и Биљана Милошевић из Вртишта.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

“Mи смо овде ради очувања оне Вере коју је свети Јован Претеча проповедао, коју је свети Никита Ремезијански, такође проповедао у овоме крају, а то је та Вера коју је Господ донео на земљу и предао Својим апостолима, апостоли проповедали широм целога света и предали својим наследницима Светим Оцима, а преко њих, ето, дошла је та Вера и до нас. И нама је пало у део, по милости Божијој да наставимо да будемо верни чувари те Вере, да сачувамо Веру нашу онако како смо примили, неупрљану никаквим јересима, неокрњену, неизмењену. Јер само таква права и православна Вера она отвара пут спасења ономе који по њој живи.“

Уследила је трпеза љубави у току које је изведен пригодан програм од стране хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева и најмлађих верника при овој благодатној катакомби. За време трпезе пригодном беседом присутнима се обратио и Владика Наум.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.