Јаке кише изазвале изливање неколико река и потока, поплављене бројне куће и саобраћајнице, у више општина уведено ванредно стање

poplaveНевреме са обилном кишом изазвало је на територији Моравичког округа изливање неколико река и потока, поплављене су бројне куће и саобраћајнице.

Због тога су општине Ивањица и Горњи Милановац увеле ванредно стање. У Чачку је због обилне кише која је падала поплављено више десетина кућа у шест чачанских насеља, Атеници, Обрежу, Трнави, Лозници, Кулиновцима и Љубићу, саопштио је Штаб за ванредне ситуације.

Поплављене су и саобраћајнице у централним и приградским улицама због чега се саобраћај у многим деловима града отежано одвијао.

Најугроженији су били мештани Лознице, где се излила Лозничка река због чега су била угорожена бројна домаћинства, поплављен је пут, а услед невремена пукла је гасоводна цев, што је у току дана санирано.

У Штабу истичу да су све расположиве екипе на теренима и раде на санацији штете.
Моравички округ чине Чачак, Лучани, Горњи Милановац и Ивањица.

У Горњем Милановцу невреме са јаком кишом нанело је највише штете селима Трудељ и Драгољ, због чега је Штаб за ванредне ситуације те општине прогласио ванредну ситуацију у та два села.

У Штабу истичу да је киша на територији Горњег Милановца падала од синоћ и да је највише шетете направљено на инфраструктури.

У селу Трудељ бујица је оштетила мост који води до следећег села, док је у селу Драгољ 20 домаћинстава одсечено и имају проблема са снабдевањем електричном енергијом.

Сва јавна предузећа са механизацијом и опремом помажу у санирању штете у та два села.

Штаб за ванредне ситуације општине Лучани саопштио је да је у кратком временском периоду на тетиторију те општине пало од 20 до 30 милилитара воде по метру квадратном.

Корито реке Бјелица је пуно, а на појединим деловима је дошло до изливања на пољопривредном земњишту у селима Турица и у Лиси на површини до 15 хектара.

Обилне кише и бујични потоци нанели су велике штете на некатегорисаним путевима у свим месним заједницама Лучана.

Постоји велики број одрона како на некатегорисаним тако и на општтинским путевима првог и другог приоритета.

За сада нису угрожени стамбени објекти ни привредна друштва. Штаб је апеловао на грађане Лучана да немају разлога за панику јер се ситуација стално прати.

У општини Ивањица ванредна ситуација је уведена у петак због невремана које је погодило ту општну у последњих неколико дана.

Пема подацима Штаба за ванредне ситуације невреме је направило огромну штету на објектима, пољопривредном земљишту и инфраструктури у околини Ивањице.

Десетине путних праваца на подручју Голије није проходно, велика су оштећења на стамбеним објектима.

Најтежа ситација је у ивањичким селима Девићи, Брусник, Остатија.

Локалној самоуправи Ивањице данас је у помоћ је стигла Војска са механизацијом која ће помоћи у санирању штете у селима на Голији, где су поједина домаћинства и даље одсечена због поплављених локалних путева.

Обилне падавине погодиле су и Аранђеловац, због чега је на снази била евакуација. „Сви тимови Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова су на терену и у приправности.Као што је Републички хидрометеоролошки завод и најавио у току протекле ноћи дошло је до обилних падавина на територији Републике Србије. Највише проблема било је у Аранђеловцу, где је током протекле ноћи евакуисано пет особа, док је у осталим местима било оштећења инфраструктуре, односно путева, мостова и прилазних саобраћајница”, изјавио је Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП.

Он је истакао да није било повређених, као и да у овом тренутку нема угрожених људи.

“Ванредна ситуација је тренутно на снази на територији једног града, односно Чачка, и девет општина. Припадници Сектора за ванредне ситуације, заједно са тимовима цивилне застите су на терену и пратићемо ситуацију у току ноћи, како би по потреби одмах деловали”, закључио је Марић.

У општини Љиг, након обилних падавина, које су задесиле овај крај у току ноћи, проглашена је ванредна ситуација.

Најтеже је у Качерском крају, односно месној заједници Козељева, где је попустила брана у Горашима.

(Бета-Танјуг)

Извор:
НСПМ