Русија ће поново имати цара?

romanoviЈедан од најутицајнијих сарадника патријарха московског Кирила каже да о томе треба да одлучи друштво и да би вештачко увођење монархије могло да има негативне последице. Црквени документи, казао је, говоре о „духовном узрастању друштва“ које би омогућило да се пређе на „религијски укорењен облик владавине“

Један од најутицајнијих сарадника патријарха московског Кирила, руководилац одељења патријаршије за односе између цркве и друштва и државе, протојереј Всеволод Чаплин, изјавио је да не искључује могућност да Русија поново постане монархија.

Како је јавила Верска информативна агенција (ВИА), Чаплин каже да о томе треба да одлучи друштво и да би вештачко увођење монархије могло да има негативне последице.

Чаплин напомиње и да међу верницима има заговорника монархије.

Црквени документи, казао је, говоре о “духовном узрастању друштва” које би омогућило да се пређе на “религијски укорењен облик владавине”.

Монархија је више верски утемељена форма власти него република. За то друштво треба духовно припремити, како обнова не би била карикатурална и обесмислила монархистичку идеју. Она не треба ни да је под страном контролом – рекао је Чаплин.

Чаплин тражи да се о овоме отвори у јавности дискусија, њу, каже, не треба избегавати, јер људи треба да изнесу своје аргументе.

Московски медији подсећају на ставове патријарха Кирила о истом питању. Он је 2007, још док није био поглавар, изјавио да је за православну монархију кад то допусти „морално стање друштва“.

Монарх, сматра патријарх Кирил, треба да има „огроман аскетизам“, он нема право да живи „по сопственој вољи“ као што то чине неки принчеви на Западу који својим понашањем деградирају монахиристичке принципе. У Русији, додао је. не би добро било да се цар гађа „парадајзом или мућковима“, као неки градоначелници.

Иако се патријарх у последње време није изјашњавао на ову тему, сматра се да он и даље заступа раније ставове.

Аналитичари се питају да ли црква већ има неког кандидата за цара „кога народ хоће“, или би била за то да се потомци династије Романов врате на престо.

За своје монархистичке ставове, Чаплин је већ награђен. Поводом 45. рођендана, наиме, он је ових дана примио „императорски орден светога равноапостолног кнеза Владимира“. О овом ордену је „указ“ донела велика кнегиња Марија Владимировна Романова, која се ословљава као „глава императорског дома“.

Вестинет