Фашисти пишу графите: Срби марш из Војводине

srbi-mars-iz-vojvodine-grafiti-natpisНови Сад – На више локација у Новом Саду данас су исписани графити против Српске напредне странке и њеног лидера Александра Вучића, али и против Срба, а потпредседник новосадског Одбора СНС Дамир Зобеница каже да не може да замисли никог другог „као аутора таквих графита против српског народа осим Бојана Пајтића и његових сарадника“.

У Новом Саду су, између осталог, осванули графити „Срби марш из Војводине“ и „Смрт Вучићу“.

„Српска напредна странка током преподнева добила је информације да су се на више локација у Новом Саду појавили графити против СНС и Александра Вучића и Срба“, рекао је Зобеница новинарима испред једне зграде у Месној заједници „Подбара“ у Новом Саду на чијој фасади је исписан графит великим словима: „Срби марш из Војводине.“

Он је рекао да су сви у СНС шокирани чињеницом да је један миран протест какав је јуче одржан у Новом Саду изазвао овако жестоку реакцију владајцухе странке у покрајини.

„Ја сам Србин и не пада ми напамет да идем било где и не могу да верујем да је некоме пало напамет да напише један такав графит и да протерује Србе из Војводине“, рекао је Зобеница.

На питање новинара да ли то што је рекао да графити представљају реакцију владајцухе странке у Војводини Зобеница за писање графита оптужује ДС, он је рекао да не може да замисли никог другог „као аутора таквих графита против српског народа осим Бојана Пајтића и његових сарадника“.

Вучевић позвао на смривање ситуације у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић позвао је данас, поводом појаве графита мржње у Новом Саду, на смиривање ситуације и упозорио да се неодмереним изјавама не подижу политичке тензије.

Вучевић је изјавио Танјугу да као градоначелник Новог Сада најоштрије осуђује све графите мржње, истакавши да је оно што га посебно брине „то што мржња према председнику Српске напредне странке и првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу постаје патолошка од неких људи који су део јавног система и јавног живота“.

„То је веома опасно, поготово ако излази из неких оквира који су толерантни у једном демократском друштву, односно из оквира критике, аргументоване расправе и неслагања“, рекао је Вучевић, додајући да је веома битно да државни органи утврде ко је одговоран за те поруке мржње.

Апелујући да се неодговорним изјавама не подижу политичке тензије, Вучевић је са жаљењем констатовао да се то данас дешавало, пре свега, изјавама представника Демократске странке и Бојана Пајтића.

„Позивам да се даље не подиже лоша атмосфера, да се грађани Србије и Војводине не пребројавају по припадности, по пореклу, по политичком опредељењу и да се политички дијалог врати у институције“, истакао је Вучевић.

Он је додао да му је „мало симптоматично да неко штампа плакате против Бојана Пајтића у индентичном фонту и индентичној боји као што су били плакати који су позивали на протест“ и да је “ очигледно да је то спремљено у једној кухињи“.

„Они који су јуче добили поруку да су делегитимисани желели би данас себе да представе као жртве, јер само тако могу да задрже неке тренутне позиције у Војводини“, казао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада и председник новосадских напредњака је нагласио да су изјаве које стижу од СНС потпуно одмерене, да су поруке са јучерашњег протеста биле одмерене, да није било никаквог разбијања, нити вређања било кога, већ је на одмерен начин изражено неслагање с Владом Војводине, с представницима те владе, са режимом Бојана Пајтића.

„Нисмо упутили ни једну ружну поруку ни господину Пајтићу, нити било коме другом, а понављам – неки властодршци у Војводини више не могу да сакрију мржњу према господину Вучићу“, рекао је Вучевић, додајући да ће сви графити мржње у Новом Саду бити прекречени.

„Ако јавна предузећа буду спавала и ако буду мислила да постоји викенд, а викенд не постоји за јавна комунална предузећа, Српска напредна странка ће организовати своје активисте и позваћемо све грађане Новог Сада да заједно прекречимо све графите мржње без обзира коме су упућени“ најавио је Вучевић, додајући да СНС у томе не прави никакву разлику.

Вестинет