Чешки редитељ Вацлав Дворжак наставља снимање филма о страдању Срба у Сребреници

Вацлав Дворжак. Фото: Новости

Чешки редитељ Вацлав Дворжак наставља снимање документарног филма о страдању Срба у Босни и Херцеговини. Тврди да има доказе да су се Муслимани спремали за рат и да су пуцали на Маркале.

Чешки редитељ Вацлав Дворжак је са сарадницима почео да снима документарни филм о српском страдању у Сребреници. Дворжак је изјавио Срни да је пре осам година почео да ради на снимању разговора и кадрова и на прикупљању грађе, али да је посао прекинут због недостатка новца.

– Тај материјал је нестао, јер је умро сниматељ са којим сам сарађивао (Београђанин Спасоје Јовановић – прим. ВН). У међувремену, обезбедили смо спонзора и вратили смо се том пројекту – казао је Дворжак.

Он истиче да је и добио много значајних информација од председника Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоја Иванишевића, који поседује огромну документацију о муслиманским злочинима почињеним над Србима у Сребреници и околини. Каже да овим филмом жели да се супротстави лажима о Сребреници.

– Због историјске истине потребно је да се демантује серија лажи о наводном геноциду над сребреничким Бошњацима и да се исприча прича о српским жртвама у Сребреници, за које шира јавност не зна – поручује чешки редитељ.

Дворжак је рекао да он и његови сарадници желе да у овом документарном филму прикажу ко је почео рат.

– Имамо доказе који показују да су се Муслимани спремали за рат и да су своје војно способне младиће слали на обуку и ратишта у Хрватској и да су нападали касарне и војнике тадашње регуларне Југословенске народне армије – истиче Дворжак.

Он каже да постоје и сведоци који су сведочили да су снаге Алије Изетбеговића пуцале по циљевима на пијаци Маркале и у Улици Васе Мискина у Сарајеву по налогу свог руководства да би окривили Србе и изазвали међународну војну интервенцију.

Алија и Поточари

– Изетбеговић је, према сведочењима која имамо, одговоран и за Сребреницу коју је жртвовао ради међународне војне интервенције, као и за манипулацију са дешавањима и жртвама у Поточарима која још није прекинута – каже Дворжак.

 

 

Извор: Магацин