Четрнаест година бола и туге за убијеним Димитријем

Од убиства Димтрија Поповића, седамнаестогодишњег младића из Грачанице прошло је четрнаест година. За породицу бол не престаје. Иако је убица осуђен, мајка Јоргованка верује само у божју правду пошто судском није задовљна.

Јоргованка Поповић, мајка убијеног Димитрија (Фото Ким)


Четрнаест година од убиства Димитрија Поповића (Фото Ким)

Иако је прошло четрнаест година од убиства седамнаестогодишњег Димитрија Поповића, туга код његових родитеља још не пролази. Зид дневне собе у породичном дому препун је његових фотографија, чувају се и друге ствари, кломпе и мантил из Медицинске школе, извиђачка кошуља, писмени радови, дневник…

Мајка Јоргованка не скида црнину. Каже да са тугом и леже и устаје.

„После четрнаест година све је горе и теже. Не само ових дана пред годишњицу. То траје 24 сата, то је 14 година туге, бола, неспавања, размишљања о свему. Како је могло да се убије једно дете од 17 година? Био је примеран ђак, примерено дете из породице. Само зато што је Србин. Дођу у сред Грачанице из Приштине и пуцају, Аљбен Краснићи и Љабинот Гаши. Питала сам и Кфор који је био ту, како је могло то да се деси? Они су дошли са циљем да пуцају, то уопште није било случајно“, каже мајка.

Димитрије Поповић је убијен у касним вечерњим сатима у киоску брзе хране док је чекао да плати за хамбургер. Са њим су тада били и његови другари. „Они су остали неповређени, али са траумама“, каже Јоргованка за РТВ Ким.

Након убиства Димитрија Поповића ухапшена су два албанска младића. Само је један осуђен. Упркос изреченој казни од 6,5 година и продужења на још три породица није задовољна. Мајка Јоргованка каже да ниједна казна не може да избрише бол за убијеним дететом.

„И да је доживотно осуђен ја од тога немам ништа. Ништа то није. Изгубити дете… а они и даље живе. За мене нема суђења, боље да их нису ни осудили. Нисам задовољна и никада нећу бити задовољна“, каже Јоргованка.

Без обзира на „благу казну“, адвокат породице Живојин Јокановић каже да је ово један од ретких злочина над Србима који је решен.

„Морам да констатујем да је ипак једно од убистава које је расветљено, а да су многа убиства на Косову остала и сада у статусу непознатих извршилаца. Карактеристично је да је убиство покојног Димитрија Поповића расветљено захваљујући чињеници да је у станици полиције Грачаница било и припадника српске националности који су заједно са Албанцима ефикасно интервенисали“, казао је Јокановић за РТВ Ким.

Димитрије је био ученик четврте године Медицинске школе. Овај период када свршени средњошколци славе матуру најтежи је за његову продицу.

„Није дочекао матуру. Верујте 5. јуна, свака матура која дође ја изађем и гледам ону децу. Радујем се, стала бих са њима у круг да их подржим и кажем им браво. Димитрије је стално причао о тој матури. Казао ми је да неће славити 17 рођендан већ пунолетство, а ни то није дочекао“.

У знак сећања на убијеног Димитрија сваке године се у Грачаници одржава Меморијални турнир у фудбалу. Од ове године за њега играју и кошаркаши.

„Ми из године у годину покушавамо да сачувамо успомену на Димитрија. Његови другари, пријатељи и рођаци и организатори турнира. Овај турнир има пуно посетилаца. Он је рекреативно играо фудбал. Био је весео и пријатан дечко, са пуно пријатеља. Био је матурант. Имам једно лепо сећање на њега“, каже један од организатора турнира Стефан Поповић.

Сећање на Димитрија Поповића чувају и његова породица, пријатељи и мештани. Сваке године 5. јуна на дан убиства окупљају се на грачаничком гробљу где се служи парастос а потом испред Спомен капелице се одржава поетски час.

 

 

Извор: Радио КиМ