Рамуш Харадинај: Приштина пристаје на помирење у замену за признање

Признање… шта може дати „Косово“ за постизање овог споразума, помирење, јер друго немамо шта да дамо. Помирење није мало, значи да заборавимо наш бол, рекао је „премијер“ тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Фото: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)

„Косовски премијер“ Рамуш Харадинај каже да ће Приштина, у замену за признање независности, пристати на помирење са Београдом, преноси РТК2.

Рамуш Харадинај наводи да помирење значи да се заборави на бол.

„Признање… шта може дати Косово за постизање овог споразума, помирење, јер друго немамо шта да дамо. Помирење није мало, значи да заборавимо наш бол, за несталима, убијенима, штету, жртве сексуалног насиља, уништену и опљачкану економију, и када се помиримо, дајемо много, много више него што је ико могао дати“, рекао је Харадинај.

Додао је да то не значи да ће се почињени злочини заборавити.

„Не кажемо да треба заборавити, да нећемо никада, али можемо се помирити некад, за признање. Да ли је то ова година? Не могу да кажем, али ми смо тражили помоћ наших пријатеља и кажем вам да када Косово стоји иза Америке, то ради зарад сопствених интереса“, рекао је „косовски премијер“.

Такође, тврди да у овој години „Косово“ треба да постане члан Интерпола.

„Свака земља која спречава Косово да постане члан Интерпола, помаже у борби против криминала на транснационалном нивоу. То је погрешно. Ко жели да се бори против транснационалног криминала, помаже Косову да се учлани у Интерпол. Ове године је време када треба да се реши ово питање. Дубоко сам убеђен да ће многе земље да траже чланство Косова у Интерпол, јер се тако бори против транснационалног криминала, који је опасан и представља претњу“, рекао је Харадинај, преноси РТК2.

Додаје да је затражио од пријатељских држава да помогну да „Косово“ постане члан Интерпола.

„Косовски премијер“ је говорио и о чланству „Косова“ у УН, што је питање, које према његовим речима, „треба брзо да се затвори“.

 

 

Извор: Стање ствари