Емисија „Договор“: Драган Велић и Бељуљ Бећај (видео)

velic becajПолитичке структуре и Београда и Приштине морају да интензивирају свој рад ка бољем положају становништва а своје страначке претензије да оставе по страни, сагласили су емисији “Договор!?” Бељуљ Бећај и Драган Велић. Они су изнели супростављене ставове када је реч о решавању проблема севера Косова.

“Не само актуелна власт већ и целокупна друштвено политичка оријентација у Србији остаје у заблуди косовског мита и док се тог мита не ослободи ни васт ни народ неће бити спремни да се суоче са истином. Та прекретница је неопходна и уколико направимо тај искорак надам се да ћемо ићи у правцу нормалне, реалне и отворене нормализације односа између Албанаца и Срба”, казао је Бећај гостујући у емисији “Договор!?”.

Председник СНВ Косова и Метохије, Драган Велић, рекао је да је и после одлуке да одбије понуду Брисела, Београд оставио отворена врата наставку преговора.

“Србији се нуди нешто што она не може да прихвати па се из тога може извући нека врста закључака оносно једне врло озбиљне поруке, с обзиром да знамо да је овај процес повезан са решавањем ситуације Косова и Метохије а све је то условљено приступом Србије ЕУ, да ЕУ и запад у неко догледно времене не желе Србију у ЕУ”, нагласио је Велић.

Председник Европског покрета на Косову, Бељуљ Бећај, се запитао да ли власт на северу Косова контролише криминал или и криминал користе одређене структуре власти.

“Моја је оцена да постоји једна кохабитација, власти и криминала односно симбиоза која мора да се ограничи. Не можемо са људима који су заглибили у криминал да направимо нове институције полтичких односа на северу. Они су заправо заштитници тих криминалних радњи”, казао је Бећај.

Велић међутим каже да се криминал на северу користи као повод за проблеме јер је, по његовом мишљењу, криминал јужно од Ибра много већи него на северу.

Коментаришући недавне изјаве косовског премијера Хашима Тачија, Велић је рекао да не верује у могућност немира на Косову али ту могућност ни не искључује.

“Такав сценарио је могућ што ја лично не очекујем али ће то зависити од самог процеса договора и читавог процеса решавања питања Косова”, рекао је он.

Бећај сматра да би требало организовати изборе на Косову и дати поверење младим људима без предрасуда који су ослобођени од свих могућих тескоба и немају притисак из прошлости. Бељуљ Бећај, који је био годину дана и саветних Хашима Тачија каже да из искуства зна да “премијер Косова делује само по томе како са стране сугерише међународна заједница” као и да нема способност да направи инвентиван план који би значио покретање неких нових циклуса.

Велић се нада да на јесен неће бити косовских избора на северу као и да масовнији одазив Срба јужно од Ибра није био ни раније те да га неће бити ни у будућности.

У наставку погледајте емисију

РАДИО КИМ

“Dogovor!?” : Beljulj Bećaj i Dragan Velić o nastavku pregovora from kim on Vimeo.