Пољска позвала САД да распореде оклопну дивизију због „руске претње“

фото: © AP Photo / Mindaugas Kulbis / RIA.ru

Пољска је позвала Сједињене Државе да распореде оклопну дивизију у земљи. Документ под називом „Предлог за стално присуство САД у Пољској“ објавило је Министарство одбране земље Пољске, преносе РИА Новости.

За ове сврхе, Варшава је спремна да издвоји 1,5-2 милијарде долара. Као једна од могућих локација за распоређивање, Пољска је понудила територију у близини Бидгоша и Торуна.

У документу се наводи да су односи између Вашингтона и Варшаве „изузетно блиски и засновани на заједничким вредностима и заједничким интересима“.


Оправданост за присуство америчких трупа у Пољској традиционално је због „јачања руске претње“. Наводи се да Москва покушава да „отворено крши и мења европске безбедносне структуре, да смањи ниво лидерства и учешће САД-а на континенту“.


Подсећа се да је Доналд Трамп, говорећи у Варшави, рекао да „постоје страшне претње нашој безбедности. Ми ћемо се суочити са њима … победићемо“.

„Стално присуство оклопне дивизије САД-а у Пољској у специјализованим војним објектима ће помоћи у остваривању овог циља“, истиче се у саопштењу Министарства одбране Пољске.

Пољска такође планира да дозволи америчкој војсци да користи „додатну инфраструктуру која припада Министарству националне одбране, државним и локалним управним институцијама, као и другим државним или управним објектима“.

Раније су се у медијима појавиле информације да Пољска планира да рапореди базу САД-а на својој територији. Кремљ је саопштио да је такав корак суверена одлука Варшаве, али да ће подразумевати одговарајуће мере Москве. Државна дума је саопштила да таква политика Варшаве угрожава стабилност у региону.

 

 

Извор: Восток