Каква срећа: Странци издају више од половине уџбеника у Србији

У СРБИЈИ НА „ЕВРОПСКОМ ПУТУ“ УСКОРО ВИШЕ НИ ВАЗДУХ НИ ТРАВА НЕЋЕ БИТИ СРПСКИ

  • ФАКТИ: Срби су заиста срећан народ. Већ су у Европској унији – само што тога нису свесни и не умеју то да цене! А и незахвални су! Јер, који још народ у Европи странци толико воле да им издају више од половине уџбеника?! Нарочито су незахвални они који се сматрају патриотама јер постављају питања у стилу: може ли имати будућност народ којем уџбенике издају странци и то – фирме из непријатељских земаља?

ЗАКОН о уџбеницима који је усвојен у априлу, према најавама из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, донет је да би спречио монопол, сукоб интереса и подмићивање, који су владали на и те како исплативом тржишту ђачких књига.

Годинама уназад процењује се да годишњи промет износи између 80 и 150 милиона евра. Ресорни министар Младен Шарчевић већ месецима најављује могућност формирања ђачких задруга и много јефтинијег набављања уџбеника тим путем, што би „укинуло сиво тржиште, разне посреднике и самим тим утицало на формирање повољније цене за све ученике”.

Међутим, судећи по новом каталогу одобрених наслова за први и пети разред, ништа се у погледу доминације на тржишту уџбеника није променило.

Од 173 понуђене књиге, готово трећину, односно 52, штампају издавачке куће „Клет”, „Нови логос” и „Фреска”. Све су део исте групације и према незваничним проценама заступљене су на тржишту уџбеника са око 50 одсто.

„Клет” је немачка компанија која је пре неколико година купила издавачку кућу „Фреска”, док је „Нови логос” купио хрватски „Профил интернационал”, који је у власништву издавача „Клет Словенија”.

 

 

 

Извор: Факти