Трифуновић: Изгубљена свака нада да има живих међу несталима (АУДИО)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Координатор породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији Милорад Трифуновић каже да је на Косову још увек непозната судбина 1654 особе, међу којима су 562 лица српске и неалбанске националности.

trifunovic-izgubljena-svaka-nada-da-ima-zivih-medu-nestalima-audio

Фото: Радио Контакт плус

Трифуновић којем је 1998. године киднапован и нестао брат, у интервјуу Радију Контакт плус, наводи да је угашена свака нада да међу несталим и киднапованим лицима на Косову има живих.

„И Срби и Албанци су изгубили сваку наду да има живих међу овима за којима трагамо. Решили смо да идемо до краја, да добијемо бар посмртне остатке, да их сахранимо достојансвено, подигнемо споменик, запалимо свећу,“ – наводи Трифуновић.

Трифуновић каже да је пре неколико дана завршена ексхумација посмртних остатака пронађених на једној локацији надомак Ђаковице и истиче да су пронађени посмртни остаци најмање пет особа.

Објашњава да је пронађено пет људских лобања, да је било још костију али и костију животињског порекла на тој локацији, те да ће ДНК анализа, која се ради у БиХ, показати да ли су у питању посмртни остаци неког од несталих Срба са Косова.

„Не желимо ништа да прејудицирамо, сачекаћемо званичне резултате,“ – наводи Трифуновић.

„И поред нашег противљења и званичног захтева да Еулекс настави са процесом ексхумације и идентификације посмртних остатака, Еулекс од 15. јуна предаје надлежност косовским институцијама,“ – наводи Трифуновић.

Он истиче да уопште није задовољан како тече процес откривања судбине киднапованих и несталих лица на Косову.

У том правцу, наводи да је уназад пет година из мртвачнице у Приштини, где се налази преко 300 неидентификованих тела, идентификована само једна особа.

Боли нас и чињеница да се ова тема није нашла на агенди разговора у Бриселу између Београда и Приштине, каже Трифуновић.

Комплетан интервју послушајте овде:

 

 

Извор: Радио Контакт плус