Појачана дежурства Срба због активности Росу

rosuПредставници кризних штабова четири српске општине на северу Косова и Метохије одлучили су да уведу појачано дежурство на потенцијално ризичним локацијама због интензивног присуства и кретања специјалних јединица Росу, које су под командом Владе Косова.

Председник Општине Лепосавић Драгиша Васић који је и командир тамошњег Кризног штаба, казао је да је последњих дана примећено интензивније кретање Росу, што изазива додатну забринутост житеља.

Они „возилима патролирају дуж магистралних путева што Срби виде као провокацију и могућност за поновни упад те интервентне јединице која је силом у јулу 2011. године покушала да заузме север“, рекао је Васић.

Он је поновио да Срби „ни по коју цену“ неће прихватити интеграцију у систем косовске власти.

Васић је проценио да би покушај насилне интеграције могао да поприми „шире размере са несагледивим последицама“ и указао да у том случају нико неће моћи да контролише народ.

Он је, међутим, изразио наду да се међународне безбедносне структуре, а пре свих Кфор, поштујући мандата који им је поверен на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, неће ставити на страну косовских институција, као 2004. године.

БЕТА