Владика Григорије оде у „печалбу“!

Сабор СПЦ изабрао је досадашњег епископа захумско херцеговачког Григорије за епископа франфуртског, у Њемачкој. Умјесто Григорија, захумско херцеговачки епископ биће нови владика СПЦ, досадашњи тврдошки монах Димитрије.

Епископ Григорије је иначе познат као човјек бизниса. Тако је епархија Херцеговачка од како је Григорије устоличен оснивала фирме и куповала акције, бавила се хотелијерством, пољопривредом и производњом вина.

Григорије је узимао кредите од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, а задуживао се и код комерцијалних банака. Херцеговачка епархија, којом је руководио Григорије, има удјела у неколико предузећа.

Сва предузећа владике Григорија, сем винарије манастира Тврдоша, послују са губитком. Можда је управо губитак натјерао владику Григорија да уђе у интернет предузетништво и да купи машине за рударење Биткоина.

Он је имао и низ сукоба са свештеницима, вјерницима и грађанима, широм Херцеговачке епархије, а био је толико осветољубив да је многима забрањивао улазак у цркве. То је вјероватно и био разлог да га Сабор СПЦ пошаље у „печалбу“.

Остаће запамћен и по оном срамном писму Синоду, којим је тражио именовање новог патријарха СПЦ, иако је патријарх Павле још био жив, истина болестан, а „између редова“ се назирало да себе предлаже за патријарха.

 

 

 

Извор: Седмица.ме